Belföld

Kivételez a kormány: az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 7:23

Mindig vannak egyenlőbbek: a szigorítás csak az állami szférában dolgozókra terjed ki.

Az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, a szigorítás csak az állami szférában dolgozókra terjed ki, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok vezetőinél. A politikus bejegyzése szerint a ormányülésen úgy döntöttek, hogy a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezését és foglalkoztatását szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötik, aminek keretében szexuális devianciákat és függőségeket is vizsgálnak.

A Népszavának azonban Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke elmondta: 

nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet.

Megjegyezte: a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes. A gyermekvédelmi rendszerben ők az állami fenntartású, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. 

A gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ám ez nem történt meg. Tavaly nyári adat alapján a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka egyéb nem állami fenntartású.

Meleg Sándor kitért arra is: a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Márpedig a vitatott kormányrendelet a pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjét is.

Az RTL-nek nyilatkozó Herczog Mária szociológus szerint a jogszabály szakmaiatlan és csupán egy sebtapasz a vérző seben. Szerinte ha csak a vezetők alkalmasságát vizsgálják, az nem védi meg a gyerekeket. A kormány szerint azért rendelkeztek így, mert az, hogy pedofiliával kapcsolatos esetek titokban maradtak, elsődlegesen az intézményvezetők felelőssége. Megkérdeztük a kormányt, hogy a homoszexualitást a szexuális devianciák közé sorolják-e. 

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#gyermekvédelmi rendszer#gyermekvédelem#egyház#pszichológiai alkalmasság#kivételezés

Címlapról ajánljuk