Belföld

„Orbán Viktor a pedofilvédő maffia keresztapja” – a közvetlen államfőválasztásért tüntet az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 15:31

Négy ellenzéki párt tüntet a közvetlen államfőválasztásért, valamint Orbán Viktor kormánya ellen a Kossuth téren. Sok szó esik pedofilokról és Novák Katalinról is.

„Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát!” Ezekkel a jelszavakkal szervezett tüntetést vasárnapra a Kossuth téren a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka holnap kezdődik: ekkor fognak szavazni a képviselők Novák Katalin lemondásáról és Sulyok Tamásról, aki az Alkotmánybíróság éléről ül át a köztársasági elnöki székbe, ahogy arról mi is beszámoltunk. Ehelyett az ellenzék azt szeretné, ha közvetlen népszavazással lehetne köztársasági elnököt választani.

Több, mint ezer résztvevő, hangsúly a gyerekvédelmen

A Telex szerint több mint ezren, nagyrészt idősek gyűltek össze a Kossuth téren vasárnap délután, a tér hamarosan megtelt. Dobrev Klára arról beszélt a színpadon: „minden normális felnőtt érzi a felelősséget, amikor belenéz” a bántalmazott gyerekek szemébe. Mellettük vannak a „szörnyek, akik pontosan ismerik a gyermeki lélek bizalmi, csodáló tulajdonságát”, és kihasználják ezt.

Szerinte a hatalom „az undorító mocskos pedofilok oldalán állt, nem a gyerekeket védte, hanem a saját hatalmát” a bicskei ügy kapcsán. Szerinte egy „egész orbáni fideszes pedofilhálózat” próbálta eltussolni a zaklatásos ügyeket. Sulyok Tamást egy „mameluknak” nevezte, a holnapi elnökválasztást pedig orbáni „puccsnak”.

Cikkajánló: Egy halállistán volt Müller Cecíliával, a pápát Novákkal közösen fogadta – kicsoda Sulyok Tamás, Orbánék új államfőjelöltje, a kiskunfélegyházi jogász, aki „az ország lelkiismerete” lesz?

Szabó Tímea, a Párbeszéd ügyvezető pártelnöke azt mondta: „A Fidesz kegyelmi szégyene után végleg világossá vált: ma Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti. Ma Orbán Viktor az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szégyellje magát a pedofilmosdató Fidesz és Orbán Viktor”. A miniszterelnököt „a pedofilvédő maffia keresztapjának” is nevezte, aki „kapaszkodik a miniszterelnöki szék karfájába”.

Kunhalmi Ágnes az MSZP részéről arról beszélt: a kegyelmi ügy „súlyos morális válságot mutat, amely pusztító, és amely most elpusztítja a közös nemzeti morálunk utolsó minimumát is. Ma a szégyen nemzeti alapélménnyé vált”.

Akik nem nincsenek ma kint

A tüntetéshez nem csatlakozott az LMP, részükről Ungár Péter azt közölte: „bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, ami okozta ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják”.

Korábban a Fidesz részéről Kocsis Máté frakcióvezető azt mondta az ügyben: „nagyon jó, hogy több párt is felvetette, de a DK és a szocialisták semmiképp ne vessék fel a közvetlen elnökválasztást, mert amikor még MSZP-ként kormányon voltak, ez nem jutott eszükbe. Az nem működik, hogy amikor a baloldal van hatalmon, akkor ők választanak elnököt, amikor pedig mi, akkor válassza a nép”.

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról: már hétfőn megválaszthatják az új köztársasági elnököt, nem sokkal azután, hogy Novák Katalin lemondását elfogadhatja az Országgyűlés. A kormánypártok az Alkotmánybíróság elnökét jelölték. Orbán Viktor szerint az új államfő feladata lesz, hogy helyreállítsa az előző köztársasági elnök kegyelmi döntése miatt megbomlott nemzeti egységet. A Demokratikus Koalíció szerint a Sulyok Tamás „a Fidesz pecsétnyomója lesz”.

Cikkajánló: Ez volt a kegyelmi botrány 6 legkeményebb kijelentése. Rengetegen fejtették ki véleményüket a pedofilügyben hozott kegyelmi döntéssel kapcsolatban, néhányan viszont még tovább tudták fokozni mondataikkal a felháborodást. Volt olyan is, akinek a véleménye látványosan megváltozott, de olyan is akadt, aki még az utolsó pillanatban, vagy azon is túl kiállt a lemondott köztársasági elnök mellett.

Közben a Fidesz is tervezi, hogy szigorít a gyermekvédelminek tervezett törvényen, méghozzá húsz külön pontján. Kocsis Máté arról beszélt a Fidesz kihelyezett frakcióülésén: nem fogják tudni a parlamentben kivizsgálni a bicskei pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyét, mert azt nem kellett indokolnia a köztársasági elnöknek. Ahogy azt sem vizsgálják, milyen egyéb kegyelmi döntéseket hozott Novák Katalin.

Nyitókép: Dobrev Klára / Facebook

#Belföld#orbán viktor#pedofil#államfő#választás#ellenzék#tüntetés#kossuth tér#dk#mszp#momentum#párbeszéd#novák katalin#sulyok tamás#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk