Belföld

Már hétfőn megválaszthatják az új köztársasági elnököt

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 13:50

Sulyok Tamást titkos szavazáson, várhatóan már az első fordulóban megszavazzák a kormánypárti képviselők kétharmados többséggel.

Február 26-án hétfőn választhatja meg az új köztársasági elnököt a parlament, ha előtte az Országgyűlés elfogadja Novák Katalin lemondását – derült ki Kövér László leveléből. 

A házelnök azt írta: „Amennyiben az Országgyűlés elfogadja Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, úgy az Országgyűlésnek az Alaptörvény 11. cikk (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően meg kell választania az új köztársasági elnököt. Erre figyelemmel, az Alaptörvény fenti rendelkezése alapján a köztársaságielnök-választás kitűzésére a Házbizottság 2024. február 23-i ülésén sor került, a választás időpontja – az Országgyűlés jelzett döntésétől függően – 2024. február 26." 

A köztársasági elnöki posztra hétfőn 9 óráig lehet jelölni, az erről szóló dokumentumokat a házelnöknek kell benyújtani. A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik államfőnek, akit titkos szavazáson, várhatóan már az első fordulóban megszavazhatnak kétharmados többséggel.

Az ellenzék közvetlen államfőválasztást szeretne, azonban erre gyakorlatilag nincs esély. 

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

Címlapról ajánljuk