Belföld

Rengeteg szavazót bukott a Fidesz a kegyelmi botrányon, mutatjuk a számokat

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 18:15

Novák Katalin botránya alaposan odavert a Fidesz népszerűségének, miközben a bizonytalanok száma is nőtt.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelent – mondta az intézet vezetője, Pulai András a Népszavának.

A bizonytalanok száma ugyanennyivel nőtt, minden más lényegében változatlan maradt.

A felmérést február 13. és 20. között, vagyis Novák Katalin köztársasági elnök lemondása utáni időszakban készítették. Korábban a kormányközeli Nézőpont Intézet is készített egy közvélemény-kutatást, ők arra jutottak, hogy a magyarok 85 százaléka hallott arról, hogy Novák elnöki kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben elítélt igazgatóhelyettesnek, és 83 százalék nem értett egyet a kegyelmi döntéssel.

Pulai szerint a kormánypárt népszerűségvesztése nagyon jelentős ilyen rövid idő leforgása alatt. A cikk szerint az, hogy a pedofilbotrány okoz-e további veszteségeket a Fidesznek, azon múlik, sikerül-e napirenden tartani az ügyet. A szakértő úgy véli, az ellenzék közepesen teljesített eddig, a választók azt várnák, hogy az ellenzéki pártok egymással együttműködve „ugyanazt az üzenetrendszert” közvetítsék. Ez azonban töredékesen valósul meg.

A Házon kívül riportja a pedofilbotrányról:


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#fidesz#közvéleménykutatás#publicus#novák katalin#pedofil#botrány#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk