Belföld

Stefano Bottoni: Mi lesz, ha Azahriah több embert visz az utcára, mint az ellenzék?

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 12:34

A magyar társadalomnak nem számít a korrupció és a jogállamiság kérdése, egy valódi felháborodást kiváltó ügyhöz ugyanis magánéleti vagy közerkölcsöt sértő szexbotrány kell – mondta az rtl.hu-nak Stefano Bottoni történész. Szerinte a Fidesz akkor sérülhet az elmúlt napok eseményei miatt, ha a felelősök keresésénél Orbán Viktorhoz vagy a családjához kerül közel a téma. Mi várható a miniszterelnök szombati évértékelőjén?

Támadó beszéd várható Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén – mondta az rtl.hu-nak Stefano Bottoni. A történész szerint a kormányfő nem bocsátkozik majd magyarázkodásba az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban, ehelyett inkább előre tekint majd, hogy minél előbb lezárhassa az ügyet. „Ami még tisztázandó, az Balog Zoltán szerepe, de úgy tűnik, ő is megkapta már selyemzsinórt, és a református egyház is lázong” – fogalmazott.

Stefano Bottoni szerint egyelőre nehéz megjósolni a Novák Katalin államfő és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter lemondásához vezető kegyelmi botrány hatásait, de valószínűleg az lesz a legfontosabb tényező, hogy mennyire kerül közel az ügy Orbán Viktorhoz vagy a családjához. Úgy vélte, a miniszterelnök jobban tudja a teljes magyar ellenzéknél, hogy melyek azok a témák, amelyek valóban fájdalmas károkat okozhatnak a Fidesznek, ezért mindent megtesz majd, hogy távol tartsa magától a pedofilbotrányt.

„A család, a magánélet és a közerkölcs kérdésével lehet leginkább ártani a kormánypártnak, mert ha megtörik a máz, akkor a hívők is össze tudnak zavarodni. Ennek az az oka, hogy éppen a Fidesz tematizálta úgy a közéletet az elmúlt években, hogy ezek a témák váltak a központi kérdésekké. Előírták, hogy ki a jó, ki éli megfelelően az életét, hogyan kell viselkedni, valamint hogy kivel kell élni” – mondta a történész, aki szerint korábban nem voltak ilyen elvárások a magyar közéletben, lényegében bárki lehetett bárkivel. Úgy vélte, nem számít prűdnek a magyar társadalom, a lakosság fele elvált vagy szingli, de az elmúlt évek propagandája megváltoztatta az elvárásokat. „Ha teletömik az emberek fejét azzal, hogy így vagy úgy kell élni, akkor magasabb lesz a kormány felé is az elvárás” – jegyezte meg.

Szomorú, de az összes téma közül a szex a leghalálosabb veszély a kormánypárt számára. Azonnali bukáshoz vezet egy pedofilbotrány, de már az is, ha kiderül valakiről, hogy meleg 

– mutatott rá az elmúlt évek tapasztalataira Stefano Bottoni.

Ebből adódóan bizonyos témák leperegnek a Fideszről: hiába voltak nagyon súlyos korrupciós ügyek, lényegében változatlan maradt a támogatottság. A történész szerint korábban például kormányok buktak meg, ha 0 százalékos volt a gazdasági növekedés, és 20 százalékos az infláció, de ez ma már egyáltalán nem számít. Ugyanígy lényegtelen a legtöbb választó számára a demokrácia és a jogállamiság kérdése is, ezekkel nem lehet hatni a választókra.

Stefano Bottoni szerint a médiának is nagy szerepe van abban, hogy korábban nem robbantak ki magánéleti botrányok. A rendszerváltás óta ugyanis a sajtó távol tartja magát ezektől az ügyektől, miközben az Egyesült Királyságban vagy Olaszországban előszeretettel cikkeznek ezekről is. „Berlusconiról például azt is tudtuk, milyen pozícióban volt az ágyban, Magyarországon ez elképzelhetetlen” – jegyezte meg. Hozzátette: „Márpedig Magyarországon egy dolog képes hatni: a szex. Ezzel lehet ugyanis a hatalom kétszínűségét a leginkább megragadni. Ez szörnyű és alacsony színvonalra utal, de ettől még ez a helyzet.” A történész szerint 

a nyugati média gyakorlata lényegében mészárszéket jelent a politikusoknak, ugyanakkor erős kontrollt is biztosít. 

„Az ma már keveseket érdekel, ha valaki azt állítja magáról, hogy nincs megtakarítása, de közben van vidéken egy kastélya” – tette hozzá.


Stefano Bottoni azt mondta, a botrány egy csapásra törte meg a politikai apátiát. „Ez az ügy tehát óriási ajándék az ellenzéknek, de láthatóan nem tudják, hogy mit kezdjenek a helyzettel. Ráadásul veszélyes is: mi lesz, ha többen mennek ki a mások mellett Azahriah által szervezett tüntetésre pénteken, mint az ellenzékire jövő héten?” – vetette fel.

Úgy vélte, a pénteki demonstráció akkor lehet sikeres, ha több tízezren vesznek részt rajta, az kell ugyanis, hogy a közösségi oldalakat elárasszák a felvételek, a tüntetés pillanatai. De a legnagyobb siker az lenne, ha a tömeg egy része nemcsak az influenszerek miatt mozdulna meg, hanem az ellenzék későbbi tüntetésén is megjelenne. A történész problémának látja, hogy a pénteki tüntetésen azt kérték a szervezők, hogy a pártok ne vigyenek zászlókat, inkább csak vegyüljenek el a tömegben. „Ebben a kérdésben régimódi vagyok. Pártok nélkül nem lehet felépíteni egy demokratikus társadalmat, a pártoknak nem szabadna eltűnniük” – mondta.

Stefano Bottoni szerint a pénteki tüntetés másik nagy kérdése, hogy megjelennek-e új arcok a tömegben, olyanok, akik nem rendszeres résztvevői a demonstrációknak. „Ha a fiatalokból ezek a szervezők sem váltanak ki semmit, és nem mennek ki tömegével, akkor nehéz elképzelni, hogy más képes erre” – fogalmazott.

Stefano Bottonival tavaly májusban készítettünk interjút, amelyben Orbán Viktorról írt könyvéről beszélgettünk vele. Szerinte a miniszterelnök zseniális, aki ezt nem ismeri be, nem értheti meg, milyen súlyos helyzetbe kerültünk.

Nyitókép: Stefano Bottoni a Magyar Hang által kiadott legutóbbi kötetével – Fotó: Magyar Hang

#Belföld#stefano bottoni#orbán viktor#novák katalin#kegyelmi botrány#varga judit#évértékelő#tüntetés#magánélet#ma#ellenzék#szexbotrány#erkölcs#influenszerek#Azahriah

Címlapról ajánljuk