Belföld

Meghirdették az úgynevezett „becsület napja” elleni antifasiszta menetet

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 23. 15:20

Február 10-én a Széll Kálmán téren gyülekeznek az ellentüntetők. A jelige: „Állítsuk meg a nácik dicsőítését!” 

Február 10-én délután fél háromkor a Széll Kálmán térre hirdettek gyülekezőt az úgynevezett „becsület napja” elleni antifasiszta tüntetés szervezői. Az rtl.hu információi szerint ezúttal nem egy helyben fognak demonstrálni a náci katonák 1945-ös kitörésére való megemlékezést rosszallók, hanem vonulás várható az Autonómia csoport szervezésében. Az útvonalat biztonsági okokból nem hozzák előre nyilvánosságra.

A részvételre való felhívásban az olvasható: „1945. februárjában a budai Várban csapdába esett náci birodalmi csapatok sikertelenül próbáltak elmenekülni. Ennek emlékére a mai nácik, nyilasok, fasiszták, légiósok, »betyárok« februárban megpróbálnak nácikat dicsőítő rendezvényeket tartani. Felvonulnak, koncerteket tartanak, túráznak. A Vár környékét ellepik a nácikat hősnek tekintő emberek. Megkísérelnek egyenruhában masírozni, vagy úgy tesznek, mintha csak egy teljesítménytúrán vennének részt, és nem náci megemlékezésen”.

A tavalyi szélsőjobboldali megemlékezés környékén több incidens is történt: valószínűleg német szélsőbaloldali bűnbandákhoz tartozó egyének több olyan ember ellen is erőszakos támadásokat indítottak, akikről azt feltételezték, hogy a megmozdulásra igyekeztek. A hírekre több magyar szélsőjobboldali blogger és politikus is lecsapott, akik igyekeztek a külföldi támadókat a magyarországi baloldalhoz – köztük az úgynevezett „becsület napja” elleni békés megmozduláson megjelenő Szikra Mozgalomhoz, és az azt szervező Autonómiához – kötni, holott nekik fogalmuk sem volt a dologról.

Cikkajánló: 70 millió forint közpénzt kapott a szélsőjobboldali Kitörés túra szervezője

Viszont szélsőjobboldaliak is erőszakoskodtak, ezekről az esetekről is beszámoltunk:

Lapunk úgy tudja: nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a nemzetközi antifasiszta szervezetek tagjait a tavalyi események eltántorították a részvételtől. Tudunk azért olyan csoportról, amelynek tagjai legalább részben ezek miatt nem utaznak idén Budapestre, de olyanokról is, akik szerint különösen fontos az idei részvétel. A szélsőjobboldaliak eseményét információink szerint a Légió Hungária szervezi február 10-re.

Cikkajánló: „A magyar szélsőjobb példaként szolgál a világ szélsőségeseinek” – a kutató szerint ezért szerveznek ilyen sok eseményt Magyarországra a neonácik

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Belföld#kitörés#ellentüntetés#becsület napja#antifasiszta#szélsőjobb#vonulás#budai vár

Címlapról ajánljuk