Belföld

Viperás támadások Budapesten: német bűnszervezet csápjai érhettek el Magyarországra

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. február 14. 15:11

Német lapértesülések szerint a Budapesten letartóztatott Tobias E. közvetlen kapcsolatban áll az ország legismertebb baloldali szélsőségeseként emlegetett 27 éves, drezdai Lina E. körüli bűnszervezettel. A szélsőbaloldali csoport tagjait több brutális támadással vádolja a német ügyészség, ezek feltűnően hasonlítanak a budapesti viperás és kalapácsos támadásokra.

Három nap alatt öt brutális utcai támadás történt Budapesten, férfiakból és nőkből álló társaság rontott rá hátulról emberekre, és különféle eszközökkel, például viperával verték össze őket. A tíz áldozat közül négyen súlyosan megsérültek. A történtek egybeesnek a szombati Kitörés napi vagy más néven Becsület napi rendezvényekkel, ahogyan erről az RTL Híradó is beszámolt:


A Becsület napja nevű, február 10-12. közötti rendezvénysorozaton szélsőjobboldali szervezetek azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. 

A rendőrség közlése szerint az áldozatokat ruhájuk (terepmintás vagy katonai jellegű ruhadarabokat, esetleg bakancsot viseltek) alapján választhatták ki a tettesek, akik tömegközlekedési eszközökön követték őket, majd egy alkalmasnak ítélt helyen hátulról rontottak rájuk. Egy-egy támadásban hatan-nyolcan vettek részt közvetlenül, de a térfigyelő kamarák felvételei szerint a tágabb elkövetői kör ennél több emberből állhatott.

Bemutatta a rendőrség az egyik hétvégi verésről szóló brutális videót.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot alakított, és hajtóvadászatot indított: a a rendőrök már szombat délután felismertek három feltételezett tettest, akiket a Teréz körúton fogtak el. A 29 éves német állampolgárságú férfitől és 26 éves német állampolgárságú nőtől, valamint 38 éves olasz állampolgárságú nőtől teleszkópos fémrudakat, gumiborítású kalapácsot, valamint gázspray-t foglaltak le. A rendőrség szerint az antifasiszta nézeteket valló gyanúsítottak megtagadták a vallomást, a rendőrök őrizetbe vették őket.

A német WELT információi szerint összesen öt német állampolgárt, két férfit és három nő vehetett részt a zavargásokban. Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, ők közölték: a sajtótájékoztatón elhangzottakhoz képest nincsen változás: a gyanúsítottak S.I. 38 éves olasz állampolgárságú nő, M.A. 26 éves német állampolgárságú nő, E.T. 29 éves német állampolgárságú férfi, valamint D.K. 42 éves magyart állampolgárságú nő. 

A WELT szerint a feltételezett támadók egyikét, a Berlinben élő Tobias E.-t a német titkosszolgálat a militáns német baloldali szélsőségesek vezető személyiségei között tartja számon. A lap szerint őt és egy hildesheimi nőt is letartóztatottak Magyarországon, Tobias E. életkora alapján őket említheti a korábbi magyar rendőrségi közlemény, erre vonatkozó kérdésünkre azonban az BRFK nem válaszolt. 

A lap értesülései szerint 

Tobias E. közvetlen kapcsolatban áll a Németország legismertebb baloldali szélsőségeseként emlegetett 27 éves, drezdai Lina E. körüli bűnszervezettel. 

Lina E. pere hónapok óta tart Drezdában, őt és társait az ügyészség azzal vádolja, hogy politikai ellenfelek – köztük ismert neonácik – ellen kémkedtek, és brutálisan megverték őket, bántalmazásra alkalmas eszközöket is használva. A cselekmények súlyossága miatt az állambiztonsági tisztviselők szerint azok elérték a „terrorizmus küszöbét”. Ezek a támadások nagyon hasonlítanak a Budapesten történtekhez. 


A nyomozók Tobias E.-t a Lina E. körüli csoport kiterjedt hálózatához sorolják, a kapcsolatot a drezdai per egyik koronatanúja is megerősítette. A Welt szerint a szövetségi ügyészség Tobias E.-t is vádlottként tüntette fel az eljárás kezdetén, de végül nem emeltek vádat ellene. 

Azonban Németországban több nyomozás is folyik ellene magánszemélyek ellen elkövetett brutális támadásokkal összefüggésben.

A Welt arról ír, hogy 2019 decemberében Tobias E. jelen volt egy éjszakai támadásnál, amelyet Lina E. csoportja követett el. A türingiai Eisenachban több támadó rajtaütött Leon R.-en, a jobboldali szcénában ismert kocsmároson, botokkal, valamint paprikaspray-vel bántalmazták. A támadók két autóval menekültek el: az egyik járművet, amelyben Lina E. ült, Eisenachban megállította a rendőrség. A másik autót üldözőbe vették, a jármű végül a hesseni Wommenben állt meg, több utas – köztük Tobias E.–  gyalog menekült el. Hajnalban a rendőrség az autópályán, koszos ruhákban találta meg. 

A lap szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal a budapesti támadások miatt. Egy szóvivő a Weltnek mindössze annyit mondott, hogy a folyamatban lévő nyomozásról nem nyilatkozhatnak.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a német szövetségi rendőrség összesen hat német állampolgárságú személyt akadályozott meg abban, hogy a Németországban betiltott, a Vér és Becsület nevű neonáci hálózat által szervezett eseményre Magyarországra utazzanak. A személyek átvizsgálásakor a rendőrök a helyszínre jellemző ruházatot és jelvényeket találtak. 

Nyitókép: YouTube

#Belföld#becsület napja#antifasiszta#németország#neonáci#vér és becsület#ma

Címlapról ajánljuk