Külföld

Német neonácik akartak Magyarországra utazni, jelvényeket, jellemző ruházatot találtak náluk

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 15:10

A reptéri beszállókapunál tartóztatták fel őket.

A német szövetségi rendőrség megakadályozta, hogy újabb szélsőjobboldali aktivisták utazzanak Magyarországra a Vér és Becsület nevű, hírhedt neonáci hálózat által szervezett eseményre, derült ki a Presseportalon megjelent közleményből.

Pénteken írtuk meg, hogy két német férfit fogtak el a frankfurti repülőtéren, akik a Becsület Napja nevű eseményre akartak Magyarországra utazni. A férfiakat már a beszállókapunál tartóztatták fel, kihallgatás után megtiltották nekik, hogy elhagyják Németországot. 

A hétfői információk szerint további, a szélsőjobboldali szcénához köthető személyeket tartóztattak fel. A három 29 és 38 év közötti férfi és a 33 éves nő is a Becsület Napjára utazott volna, őket ugyancsak a reptéren tartóztatták fel. 

A személyek átvizsgálásakor a rendőrök a helyszínre jellemző ruházatot és jelvényeket találtak. 

Alapos kihallgatás után a rendőrök az egész csoportnak megtiltották, hogy elhagyják Németországot. Az érintetteket arra kötelezték, hogy február 12-ig naponta jelentkezzenek a Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék rendőrkapitányságain.

A Becsület Napja a Vörös Hadsereg második világháborús budapesti ostromára emlékező esemény február 10-e és 12-e között. A szervező a Németországban betiltott Vér és Becsület nevű neonáci egyesület. A csoport elnevezésének német változata (Blut und Ehre) a Hitlerjugend jelmondata volt.

A magyar Vér és Becsületet 2005-ben első fokon feloszlatták, majd 2006-ban megszűnt. Ezután a Hazáért Egység Mozgalom folytatta a korábbi Vér és Becsület tevékenységét.

Nyitóképünk illusztráció. – Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban Becsület napja elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

#Külföld#becsület napja#neonáci#rendőrség#vér és becsület#szélsőjobboldal#németország

Címlapról ajánljuk