Külföld

Magyarországra akartak utazni szélsőjobboldali németek, a beszállókapunál állították meg őket

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 12:17

A Becsület Napjára tartottak, Frankfurtban feltartóztatták őket.

A német szövetségi rendőrség február 9-én a frankfurti repülőtéren a jobboldali szcéna két tagját tartóztatta fel, a férfiak Magyarországra akartak utazni, írta meg a Presseportal. A rendelkezésre álló információk alapján feltételezhető volt, hogy a rendőrség által ismert férfiak a Becsület Napja (vagy más néven „A kitörés napja”) alkalmából tartott rendezvényeken és találkozókon akartak részt venni.

A 41 és 46 éves német állampolgárokat a budapesti indulási kapunál fogták el és ellenőrizték. Alapos kihallgatás után a szövetségi rendőrség végül megtiltotta nekik, hogy elhagyják az országot. A schleswig-holsteini és hamburgi lakóhelyük szerinti rendőrkapitányságon kell jelentkezniük.

A Becsület Napja a Vörös Hadsereg második világháborús budapesti ostromára emlékező esemény február 10-e és 12-e között. A lap kiemeli: a találkozó a jobboldali szcéna hálózatépítését és a szélsőjobboldali eszmék terjesztését szolgálja, a szervező a Németországban betiltott Vér és Becsület nevű neonáci egyesület. 

A csoport elnevezésének német változata (Blut und Ehre) a Hitlerjugend jelmondata volt. 

A magyar Vér és Becsületet 2005-ben első fokon feloszlatták, majd 2006-ban megszűnt. Ezután a Hazáért Egység Mozgalom folytatta a korábbi Vér és Becsület munkásságát.

Február 11-ére, a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójára több gyűlést is bejelentettek Budapesten, a budai Várban található Bécsi kapu területére bejelentett három gyűlést betiltották, írta meg pénteken a Police.hu. Indoklásuk szerint 

a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet, hogy 

a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Nyitókép: illusztráció. A szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban Becsület napja elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntető tiltakozott. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#becsület napja#neonáci#németország#hamburg

Címlapról ajánljuk