Baleset-bűnügy

Újabb „becsületnapi” támadásra derült fény, egy férfi ököllel ütött két embert a Várba vezető utcán

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 6:14

A Népszava szerint szélsőjobboldali lehetett a támadó. 

Egy újabb támadásról értesült a Népszava a hétvégi szélsőjobboldali megmozduláshoz kapcsolódóan: a budai Várba vezető Ostrom utca és a Várfok utca sarkán szombaton 13 óra körül egy férfi két embert ütött meg ököllel. A BRFK garázdaság gyanújával folytat eljárást.

A bántalmazásnak a másodperceken belül közbelépő rendőrök vetettek véget. A feltételezett elkövetőt előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették. Az 52 éves férfi nem tett vallomást. A bántalmazottak nem kértek orvosi ellátást, könnyű testi sértés miatt nem kívántak magánindítvánnyal élni.

A Népszava szerint a rendőrség korábbi közléséből arra lehet következtetni, hogy az Ostrom utcában is szélsőjobboldali volt a támadó. Ugyancsak szélsőjobboldaliak támadtak meg antifasisztának gondolt járókelőket szombaton kora délután a Széll Kálmán téren.

Mint arról korábban írtunk, hétvégén szélsőjobboldaliak ellen is követtek el támadásokat, ami mögött német szélsőbaloldaliak állhatnak. A külföldiek által elkövetett támadások miatt békés magyar aktivisták ellen hergelnek a hazai nyilvánosságban.

Csütörtöki blogbejegyzésében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy szerintük a rendőrség kiforgatja a törvényeket, és nagyon rossz üzenetet közvetít a társadalom felé azzal, hogy a szélsőjobboldaliak ellen elkövetett támadásokat közösség tagja elleni erőszakként vizsgálja. A szervezet emlékeztet, hogy korábban a Legfelsőbb Bíróság kimondta:

olyan csoport tagjait, akik nyíltan szembehelyezkednek a törvényekkel és különböző kisebbségek ellen jöttek létre, nem védi fokozottan a büntetőjog az előítéletek ellen, vagyis nem lehetnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatai.

A gyűlölet-bűncselekmények kategóriája azért létezik, hogy a társadalom sérülékeny, kiszolgáltatott csoportjait védje attól, hogy alsóbbrendűnek tekintsék és megtámadják őket mások, például szélsőséges csoportok – közölte a TASZ, amely szerint egyik hétvégi támadás sem minősülhet közösség tagja elleni erőszaknak.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Kovács Tamás

#Baleset-bűnügy#szélsőjobboldal#becsület napja#garázdaság#támadás

Címlapról ajánljuk