Belföld

„Elkaplak, te b*zi antifa kislány” – magyar aktivistákat fenyegetnek a külföldi bűnözők viperás akciói miatt

Mohos MátéMohos Máté

2023. február 16. 5:12

A szélsőjobboldali blogszféra és egy kormányközeli portál is igyekszik összemosni a hétvégi, külföldiek által elkövetett támadásokat a magyar baloldal szereplőivel, köztük a Szikra Mozgalommal és a Mércével. Ezek a szervezetek állításuk szerint semmilyen kapcsolatban nem álltak a támadókkal, de van olyan tagjuk, aki már halálos fenyegetéseket kap.

„Felhívtak, a hívó a Becsület napján készült anyagom után érdeklődött. Aztán elkezdett fenyegetni, hogy köcsög geci, megöllek, eltöröm a kezedet, ilyesmi” – számolt be a vállaltan baloldali médium, a Mérce munkatársa keddi élményéről. Már a rendőrségen tartózkodott, hogy feljelentést tegyen, amikor még egy fenyegető telefonhívást kapott. „Elkaplak, te buzi antifa kislány” – szólt ekkor az üzenet.

A hétvégén – valószínűleg német szélsőbaloldali bűnbandákhoz tartozó – egyének több olyan ember ellen is erőszakos támadásokat indítottak, akikről azt feltételezték, hogy a szombati Becsület napja nevű megmozdulásra igyekeztek. A hírekre több magyar szélsőjobboldali blogger és politikus is lecsapott, akik azóta igyekeznek a külföldi támadókat a magyarországi baloldalhoz – köztük a Becsület napja elleni békés megmozduláson megjelenő Szikra Mozgalomhoz, és az azt szervező Autonómiához – kötni. 

A hazai aktivistáknak állításuk szerint fogalmuk sincs, hogy kik lehettek a támadók. Viszont aggódnak amiatt, hogy ellenük korbácsolják a közhangulatot a szélsőjobbosok.

„Köcsög g*ci, megöllek, eltöröm a kezedet, ilyesmi” – magyar aktivistákat fenyegetnek a külföldi bűnözők viperás akciói miatt
Bizonyíték nélküli uszító szalagcím a szombati támadások napján.

Bosszú, nem hidegen tálalva

Már olyan támadásról is tudni, amely antifának vélt magyarok ellen történt. Ahogy a HVG beszámolt róla, szombaton egy ötfős, társaságot támadott meg 8-10 szélsőséges. Az áldozatok között három férfi és két nő volt, előbbiek egyikének orra és arccsontja is eltört, másikuk pedig koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett. Az ötfős járókelő társaságnak viszont sem a szélsőjobb-, sem a szélsőbaloldali szélsőségekhez nincs közük, éppen ebédelni tartottak.

„Amikor bomberdzsekiseket vertek meg feltételezett antifák, akkor a rendőrség gyűlöletbűncselekmény miatt kezdett el nyomozni, nyomozócsoportot alakított, külön sajtótájékoztatót tartott, viszont amikor később a szélsőjobboldaliak vertek meg feltételezett ellentüntetőket, arról nem igazán kommunikál a rendőrség, és még csak nem is közösség tagjai elleni erőszak a vád” – mondta a hatóságok munkájáról Hegyi Szabolcs, a TASZ szakjogásza.

Szélsőjobboldali felületeken az elmúlt napokban több felhívás érkezett az „önvédelemre” a külföldi szélsőbalosok támadásai miatt. A Magyar Jelen nevű radikális lap azt írta – tévesen – a szombati eseményekről: „a Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket”.

A megtámadottak a Telexnek azt nyilatkozták: „Nehezen lehetne minket veszélyforrásnak nézni, békés emberek vagyunk, akik éljük a magunk életét Budapesten. Nem importáltak minket sehova, Budapest az otthonunk, ahol kopaszok fényes nappal, minden ok nélkül megtámadtak minket. Fél percet sem álltunk az utcán, arról beszéltünk, hova menjünk ebédelni. Egy szót sem szóltunk a kopaszokhoz a támadás előtt”.

Az rtl.hu megkereste a szombati megmozdulást szervező Autonómiát is, akik azt írták: 

A fenyegetések folyamatosak, a Telegramon tolják direktbe, hogy majd meg leszünk verve hazafelé, doxxolják az antifákat. A szombat esti eseményünket meglátogatta emberkedni a Legio Hungaria 10-15 tagja. 


Szerintük a helyzet annyira komoly, hogy a rendőrség kiment „szólni, ha bármi van, hívják őket” két budapesti közösségi helyhez is, amelyek népszerűek a baloldali aktivisták körében.

Megkérdeztük a Szikra Mozgalom szóvivőjét, Bereczki Áront is a jelenlegi helyzetről. Ő azt mondta: „szombaton a Halászbástyánál a tagjainkat is érték fizikai atrocitások. A beszámolók alapján a másik oldalról mécseseket hajigáltak a tagjainkra, illetve a Bede Zsolthoz kapcsolódó médium gyakorlatilag azóta is próbálja hergelni a szélsőjobboldali csoportokat ellenünk. Ezzel kapcsolatban vizsgáljuk a jogi lehetőségeinket”.

Mik a vádak?

A fent említett szélsőjobboldali aktivista blogja kezdettől fogva a Jámbor András parlamenti képviselő nevével fémjelzett Szikrához, és a korábban általa alapított Mércéhez kötötte a támadásokat, bizonyítékok nélkül. Nem kevesebbet állítottak már szombat délután, minthogy „Jámbor András antifasiszta mozgalma szervezte a nemzetközi téren, hogy tegnap terrorista akció keretében, aljas indokból, előre kitervelten gyilkossági kísérletet követtek el magyar ember ellen”.

A jelenleg az USA-ban tartózkodó politikus ellen már ekkor is alig burkolt módon uszítottak. „A rendőrség szerint, amennyiben valaki hátulról, viperával, félholtra veri Jámbort ESETLEG, aztán megrugdossák heten, és a vérző pofájába gázt fújnak, csupán garázdaságot követne el...” – írták.

Ezzel egy időben elindult az úgynevezett „doxxolás”, azaz a szervezetek vélt vagy valós tagjai neveinek, személyes adatainak nyilvánosságra hozása. Ez ugyanúgy folyik Facebookon, mint a kevésbé moderált Telegram szélsőjobbos csatornáin.

Antifa olvasóinkat pedig megnyugtatjuk, egyelőre nem tesszük nyilvánossá az adatokat. Nem fogjátok tudni kiről, milyen információk vannak a birtokunkban, kinek a lakcímét, munkahelyét tudjuk. Lehet pont a tiédet, lehet a legjobb barátodét, de az is lehet csak édesanyádét 

– olvasható a Telegramon.

Kedden a kormányközeli Pesti Srácok hozott le egy cikket az ügyben, amelyet egy korábban hazugságon kapott, másszor rágalmazás miatt jogszerűen elítélt szerző jegyzett. Ebben összekötik az Autonómia által szervezett, de a Mérce által is hirdetett békés demonstrációt a „Stop Nazi Glorification” nevű német szervezkedéssel, amely szintén toborzott embereket Budapestre.

Mi az az antifa?

A szó maga az antifasizmus rövidítése, a mozgalom számtalan szervezetet és egyént foglal magába világszerte. Nem egy egységes, vezetőséggel rendelkező szervezetről van szó, hasonlóan ahhoz, ahogy például a vegetáriánusok vagy a punkok sem tekinthetők egy egységes tömb tagjainak. Az antifasizmus eszméjét és szimbólumrendszerét használó legtöbb csoport békés, ám valóban akadnak olyan szervezetek, amelyek nem riadnak vissza az erőszaktól. Azonban durva csúsztatás azt feltételezni, hogy minden egyes csoportnak köze van a többihez.

A lap olyan bizonyítékokat hoz e szervezetek ellen, mint például hogy korábbi közösségi médiás posztjaikban és demonstrációikban a mindenféle antifasiszta csoport, valamint az anarchokommunisták és az anarchoszindikalisták köreiben is népszerű fekete-vörös piktogramot használják. Azt is felróják Jámbor Andrásnak, hogy 2008-ban részt vett a Magyar Gárda avatóünnepsége elleni tüntetésben.

A PS is megnevez több aktivistát, akik között olyan is akad, aki most több csatornán is kap névre szóló, publikus fenyegetéseket. Az érintett aktivista erről annyit mondott nekünk: 

Hát nagyon rámálltak, mert én látszom. De már 2021-ben is jöttek a Legio Hungaria tagjai egy rendezvényre, hogy megverjenek.

Közben Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az ATV-ben már arról beszélt, hogy mindenféle antifasiszta csoportot terrorszervezetté kellene nyilvánítani – ezt most ismételten javasolta Pintér Sándor belügyminiszternek. A nagy mennyiségű feljelentéseiről ismert Tényi István pedig feljelentést tett a Szikra ellen.

A Pesti Srácok később a Szikra Mozgalom egyik tagjáról azt írta, hogy őt is bevitték a rendőrök a viperás támadás miatt. Az ő ügyében a Szikrát és a rendőrséget is kerestük, a BRFK azonban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nem adott tájékoztatást. A Szikra „abszurdnak” nevezte a vádat: azt közölték, hogy szóban forgó tagjuk nem beszél idegen nyelveket, és már csak ezért is nehezen hihető, hogy a támadókkal szövetkezett volna. Azt is állítják, hogy a nő a támadások idején nem is volt Budapesten.

„Köcsög g*ci, megöllek, eltöröm a kezedet, ilyesmi” – magyar aktivistákat fenyegetnek a külföldi bűnözők viperás akciói miatt

Elítélik az erőszakot

„Természetesen semmi közünk hozzá, az erőszak minden formáját elítéljük. Azért voltunk kint a tüntetésen, mert tiltakozni szerettünk volna a fasizmus relativizálása ellen. Békésen, a szabályoknak megfelelően, a rendőrség által kijelölt területen tiltakoztunk” – mondta a Szikra szóvivője az eseményről. Az Autonómia azt nyilatkozta a külföldi támadókról: „Mi a demonstrációra hívunk embereket, hogy a Becsnapot ne tarthassák meg nyugodtan a nácik, ez a brigád teljesen önjáró volt. Mi is a hírekből hallottuk, hogy mi történik”.

Jámbor András maga a Facebookon reagált a vádakra. Ő azt írta: „Aki ismeri az én munkásságomat, vagy a Szikráét, az tudja, hogy elítéljük az erőszak minden formáját. Így elítéljük a hétvégén elkövetett erőszakos támadásokat is, legyenek azok antifa vagy náci támadások, melyek egyébként a Halászbástyánál békésen tiltakozó tagjainkat is érték. Hazudozhat erről a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz kötődő média, de mi soha nem támogattuk, és soha nem is fogjuk támogatni, az erőszakos akciókat”.

Jámbor és Bereczki is arról beszéltek, hogy különösen neheztelnek azokra, akik nyugatról jöttek Budapestre azért, hogy verekedjenek. 

Az égegyadta világon semmi hősies nincs abban, hogy idejöttök Nyugatról kiélni az agressziótokat, majd szépen hazamentek a kellemes otthonotokba! A következményeket meg itt hagyjátok azoknak a magyaroknak, akik kiállnak a szélsőségesek ellen

– írta Jámbor.

„A fő aggodalom az, hogy Magyarországon a nyílt utcán embereket vernek – persze az uszítás is nagyon káros és aggodalomra ad okot. Illetve nagyon várjuk, hogy a hatóságok végére érjenek a nyomozásnak, és kiderüljön, valójában kik is voltak a hétvégi támadások elkövetői” – tette hozzá Bereczki. Ő azt sem zárja ki, hogy ezek az akciók tudatos provokációk lehetnek. Az ügy nemzetközi vonulatáról annyit mondott: „mi csak olyan szervezetekkel vagyunk kapcsolatban, amik hozzánk hasonlóan békésen és erőszakmentesen szeretnék kifejezni a véleményüket”.

„A sajtóban megjelent, a Szikra Mozgalmat ért alaptalan vádakat visszautasítjuk, ezen sugalmazások célja nem más, mint az uszítás és még több erőszak provokálása az országban” – fogalmazott a mozgalom közleményében.

A Mérce nemrég cikket jelentetett meg, amelyben elítélték a nyugati támadókat. „Akciójukkal azoknak ártanak elsősorban, akiket védelmezniük kellene, ha antifasiszta meggyőződésüket komolyan vennék, és kis eszük is lenne hozzá” – írták. Hozzátették: „Csak néhány nap telt el, de már gyűlnek a beszámolók járókelők vegzálásáról, szabadelvűnek, baloldalinak vélt terek elleni erőszak fokozásáról. Attól tartunk, ez még csak a kezdet.

A videón látható támadás elkövetői a bomberdzsekis fasisztáknak és az öltönyös posztfasisztáknak tettek egy jókora szívességet. Az újfasiszta csoportok itt maradó áldozatainak, és általában a magyarországi embereknek pedig majd magukat kell megvédeniük a felheccelt és szerveződő neonáciktól.
 

 „Elkaplak, te buzi antifa kislány” – magyar aktivistákat fenyegetnek a külföldi bűnözők viperás akciói miatt

Az eseményekről Hegyi Szabolcs, a TASZ munkatársa azt mondta, hogy maga a Becsület napi ellentüntetés békésen, a rendőrség által megszabott keretek között és helyen zajlott. „Az ellentüntetés békés volt, végig jogszerűen zajlott, úgy, ahogy azt a tudomásul vett bejelentés tartalmazta.” Felidézte, hogy a gyűlésen és a Vár területén is nagy volt a rendőri jelenlét, mivel folyamatosan érkeztek a Becsület napi túrán részt venni szándékozók, akiknek a megemlékezését viszont betiltotta a rendőrség. Az ellentüntetőket el sem engedték a Várból addig, amíg nem igazoltattak mindenkit. Több szélsőjobboldali felületen viszont ezen békés tüntetésen készült fotók alapján próbálkoznak beazonosítani a magyar „antifákat”, akiknek szerintük közük lehetett a támadáshoz.

Az ellentüntetők már előzetesen is kértek a TASZ-tól jogi segítséget, többek között ezért is voltak a helyszínen a jogvédők. Hegyi elmondta: azóta tartják a kapcsolatot a szervezőkkel, de nem tudnak arról, hogy eljárás indult volna bármely résztvevő vagy szervező ellen. Hegyi korábban hosszabb cikkben foglalkozott a tüntetések legalitásával, ezt itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Telegram

#Belföld#becsület napja#antifasiszta#szélsőséges#fenyegetés#aktivista#baloldal#szikra mozgalom#Jámbor András#autonómia#ma

Címlapról ajánljuk