Belföld

70 millió forint közpénzt kapott a szélsőjobboldali Kitörés túra szervezője

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 8:18

A Kitörés túrákat szervező egyesület egy „bakancsos turistaház” felépítéséhez kapott 70 milliós állami támogatást az MTÜ Kisfaludy Program keretében. A vitatott emléknapon a résztvevők náci horogkeresztek előtt is pózoltak korábban. 

70 millió forint vissza nem ét nem térítendő állami támogatást kapott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amely a főváros köré vont szovjet ostromgyűrűből való kitörés emléknapján tartott Kitörés túrákat szervezi – írja a 24.hu.

Mint ismert, az 1945-ös budai kitörési kísérlet a második világháború tragikus és máig ellentmondásos eseménye, amelyben öt nap alatt több mint húszezer német és magyar katona esett el. A megemlékezés a szélsőjobboldali eszmék terjesztését is szolgálja, a résztvevők náci horogkeresztek előtt is pózoltak már. A Kitörés túrák szervezője

szálláshelyfejlesztés címén kapott 70 milliós támogatást az MTÜ Kisfaludy Program keretében, azonban a dokumentumból nem derül ki, hogy pontosan hol és mi épül.  

A lap érdeklődésére elárulta az egyesület, hogy egy „bakancsos turistaház” felépítéséhez kapnak támogatást, az építkezéssel 2024 második negyedévében kell elkészülniük. További részleteket nem akartak megosztani a beruházásról, majd közölték a lappal, hogy 

csak a sajtó azon képviselőit hívják meg a turistaház átadására, „akik korrekt módon tájékoztattak egyesületük eddigi tevékenységéről”, erre hivatkozva pedig kizárták őket az eseményről.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet vezetője Kenyeres Oszkár, de képviseleti joga van még Schödl Dávidnak és Moys Zoltánnak. Utóbbi személy Lezsák Sándornak, az Országgyűlés kormánypárti alelnökének a veje. A lap emlékeztet: Moys Zoltán cége, a Dextramedia Kft. a köztévé (MTVA) egyik, több százmillió forintért foglalkoztatott beszállítója lett 2010 után.

Lezsák Sándor veje legutóbb azzal került a hírekbe, hogy szerepet vállalt abban az orosz propagandacsatorna, az RT által készített kisfilmben, amelyben Bencsik András fasisztáknak nevezte az ukránokat.

Nyitókép: Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban "Becsület napja" elnevezéssel azokra a katonákra és civilekre emlékeznek, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. MTI / Kovács Tamás

 

#Belföld#kitörés napja#szervező#állami támogatás#mtü#szélsőjobboldal#neonáci

Címlapról ajánljuk