Belföld

Havas Henrik a Kitörés napjáról: Apám az utolsó lőszerig kitartott

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 9:42

A tévés tudja az okát is, hogy miért.

Havas Henrik az édesapja történetét osztotta meg a Kitörés napjával kapcsolatban. 

Mint arról beszámoltunk, a Kitörés napi rendezvények során szélsőjobboldali csoportok a második világháborúban Budapesten körbezárt német-magyar csapatok kitörési kísérletére emlékeztek, míg antifasiszta csoportok ellenük tüntettek. Közben öt brutális utcai támadás történt Budapesten.

Hogy ez volna a becsület napja, arról megvan a magam véleménye

– kezdi posztját Havas.

„Valamikor régen egy TV-műsorban elmondtam, mi közöm ehhez a naphoz. A fiam 12-13 éves lehetett, ezek szerint 1984-1986 között történhetett. A gyerekkel meg az apámmal felgyalogoltunk a Várba. Úgy rémlik, hogy valahol az Ostrom utca egyik házánál az apám megállt, azt mondta, hogy »Na, itt estem hadifogságba«”– írja Facebook-bejegyzésében a közismert tévés.

»Addig lőttük a szovjet harckocsikat páncélgránáttal, amíg el nem fogyott a lőszer, aztán lementünk a pincébe. Jöttek az oroszok, nyújtottuk feléjük a puskánkat, de mutatták, hogy azt nem kérik, adjuk oda azt a szilvalekvárt, amit a ház előtt kilőtt német tiszti kocsiból szereztünk. Aztán mutatták, hogy merre van a hadifogság, kikötöttünk a Duna-parton, a németeket az oroszok géppuskával lőtték a Dunába«” – idézi az apját Havas.

Majd így folytatja:

„Aztán sétáltunk tovább, és kikötöttünk a Munkásmozgalmi Múzeumnál, rögtön a Galéria mellett. Sorba álltunk jegyért, egyszer csak azt vettem észre, hogy a fiam átbújt az előcsarnok közepén álló ágyút körbevevő kordonon (valamilyen tanácsköztársasági relikvia lehetett), és hangosan kiabált, hogy »Nagypapa, ez volt az az ágyú, amivel páncélgránáttal lőtted a szovjet harckocsikat?« Előttünk egy munkásőrzászlóalj várt a bebocsátásra, az apám elfehéredett. Amikor a televízióban jó pár évvel ezelőtt elmeséltem, hogy az apám az utolsó lőszerig kitartott, kaptam hideget-meleget.”

A kérdés nyilván az: miért tartott ki az apám légvédelmi tüzérként a Vár ostrománál? Soha nem beszéltük meg, de tudom, hogy azért, mert esküt tett

– véli Havas.

„Ami pedig az utóbbi napok agresszív megnyilvánulásait illeti, azokkal normális ember nyilván nem tud egyetérteni. Megjegyzem, aki látta annak idején Szabó István Mephistóját vagy Bob Fosse Kabaréját, pontosan tudja, hogy annak idején a weimari Németországban a fasiszták és a kommunisták rendszerszerűen verték egymást” – ad történelmi kontextust az idei atrocitásoknak.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#havas henrik#kitörés napja

Címlapról ajánljuk