Belföld

Budapest nem finanszírozza tovább a MÁV-ot és a Volánt, ha megvalósul a kormány terve

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 19:06

A városházán így reagáltak arra a fideszes módosító javaslatra, ami alapján annyi állami támogatást vonnának el az önkormányzatoktól, amennyivel a Magyar Államkincstárnak tartoznak.

Ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedés, vagyis a MÁV és a Volán működését – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telexnek.

Mint írja lap, a városházán így reagáltak arra a fideszes módosító javaslatra, ami alapján annyi állami támogatást vonnának el az önkormányzatoktól, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. Az összegek behajtása alól kivételt képez az „önkormányzatok rendkívüli támogatása”, a „Vis maior támogatás” jogcím, valamint a kormány rendeletében meghatározott jogcímek.

Ezek szerint elkezdődött. Ez a kormány válasza arra, hogy a főváros pert indított a közigazgatási bíróságon a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt

– mondta Kiss Ambrus.

Mint arról a Híradó is beszámolt, június elején hivatalosan is pert indított főváros, mert ellentétesnek tartják az alaptörvénnyel, hogy több adót vet ki rájuk a kormány, mint amennyi állami támogatást kapnak a kötelező feladataik elvégzésére. A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet.


A főpolgármester-helyettes állítja, a főváros és a kormány megállapodása értelmében jelenleg havi 548 millió forinttal járulnak hozzá az agglomerációs közösségi közlekedési finanszírozásához. Amennyiben a módosító javaslat életbe lép, akkor kiesne ez az összeg. Karácsony Gergely főpolgármester is hasonlót írt a Facebookon: szerinte a kormány Budapest-ellenes sarcpolitkája szintet lépett, mert most már a fővárosi közösségi közlekedés normatív támogatását is meg akarják szüntetni.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. január 25-én. MTI/Kovács Attila

#Belföld#Kiss Ambrus#máv#volán#fővárosi önkormányzat#állami támogatás

Címlapról ajánljuk