Belföld

„A magyar szélsőjobb példaként szolgál a világ szélsőségeseinek” – a kutató szerint ezért szerveznek ilyen sok eseményt Magyarországra a neonácik

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 20. 15:17

Nálunk a szélsőjobb minden irányzata megtalálható, sikeresen vált a mainstream részévé és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy ismét olyan szélsőjobboldali találkozónak ad otthont Budapest, amelyre a világ számos részéről várják a résztvevőket. Ez már a sokadik alkalom az elmúlt időszakban, hogy hazánk hasonló eseménynek ad otthont. Októberben neonáci nagygyűlés volt Sopronban, februárban pedig, az úgynevezett „becsület napján” több összetűzés is volt a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők között. Erről írt összefoglalónkat itt tudja elolvasni.

A hazánkba szervezett neonáci találkozók rendszerességének miértjéről az rtl.hu most Balša Lubardát, a Montenegrói Damar Intézet vezető kutatóját kérdezte. A szakértő, aki mélységében kutatja az európai szélsőjobbot, és korábban könyvet is írt a témában, azt mondta:

A magyarországi szélsőjobb ideológiailag sok irányzatot magában foglal, történelmileg beágyazott, és relatíve sikeresen vált az itteni mainstream részévé. Éppen ezért kiterjedt kapcsolatrendszerrel is jelentkezik.

Szakértő: Ezért szerveznek ilyen sok eseményt Magyarországra a neonácik
Fotó: Balša Lubarda / CEU

Hozzátette, hogy „Budapestre ráadásul könnyű eljutni, és az ittenieknek megvan a tapasztalatuk – és úgy tűnik, a lehetőségeik – ahhoz, hogy olyan eseményeket szervezzenek, mint például a Magyar Sziget”. Szerinte a szélsőjobboldali szcénában a nemzetközi szervezkedést elsősorban a Légió Hungária, másodsorban a Betyársereg végzi, amely szervezetek óriási kontaktrendszerrel rendelkeznek.

„A magyar nacionalisták emellett biztosra mennek, hogy részt vegyenek mindenféle szélsőjobboldali rendezvényen világszerte, mint például a függetlenségi meneten Lengyelországban, vagy eseményeken Olaszországban és Spanyolországban” – tette hozzá. Szerinte

jogos a felvetés, hogy a magyar szélsőjobb példaként szolgál a szélsőséges szervezeteknek világszerte, a hatásuk csak a hasonló német, vagy az amerikai csoportokéival vetekszik.

Magyarországon a szélsőjobb sokféle társaságot tömörít, mondta: idetartoznak a „nemzeti konzervatívok”, akik korábban nem voltak szélsőségesek, de mivel egyre inkább a mainstream része a szélsőjobboldaliság, rákerültek a spektrumra. Ott vannak még az „identitáriusok”, például az Identitás Generáció, a mezőgazdaságra fókuszáló szélsőségesek (a volt MIÉP-esek), illetve a „modernizált szélsőjobb”, azaz a Mi Hazánk. Szerinte a Légió Hungária a „kevésbé modern neonácikhoz” tartozik, akik a német modellt követik. Rajtuk kívül vannak még:

  • Történelmi revizionisták (Hatvannégy Vármegye).
  • „Magyar nácik” (a korábbi Pax Hungarica)
  • Önkényes igazságosztók (Magyar Önvédelmi Mozgalom)
  • Skinheadek.

A felsorolás végére érve Lubarda még annyit jegyzett meg: „de valakiket biztos kihagytam”. Véleményét így foglalja össze: „szóval ha nacionalista vagy, akár tradicionalista, akár futurista, akár többistenhívő, akár egyistenhívő, akár katolikus, akár protestáns, akár biológiai, akár kulturális rasszizmust gyakorolsz, Magyarországon sikeresen találsz olyan csoportot, ahová illik a világnézeted. Ez pedig nagyban megkönnyíti a nemzetközi együttműködéseket”.

Korábban arról is beszámoltunk: a februári „kitörés napi” túra szervezője az államtól 70 millió forint adófizetői pénzt kapott. A neonácik toborzási módszereiről és online terjeszkedéséről itt írtunk hosszabban.

Cikkünk megjelenése után a Légió Hungária levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben azt írták: „Magyarországon nem szerveznek kiugróan magas számú hasonló kategóriájú eseményt, mint a legtöbb közép- és kelet-európai országban. Továbbá nekünk nincs arról tudomásunk, hogy az ilyen események szervezői közül bárki neonáciként hivatkozna önmagára”.

Azt is hozzátették: „Lubarda véleményét idézve a Légió Hungáriát "kevésbé modern neonáci" szervezetként szerepeltetik cikkükben, mely egyáltalán nem fedi a valóságot. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az úriembernek felületes ismeretei vannak a magyar jobboldalról, melyek hemzsegnek a tárgyi tévedésektől. Olyan rendezvényekre és szervezetekre hivatkozik a közeg bemutatása során, melyek évek óta nem léteznek. A csoportok besorolása pedig arra enged következtetni, hogy Lubarda nem vizsgálta sem ideológiai alapjaikat, sem tevékenységüket”.

„Mások nevében nem nyilatkozhatunk, de a Légió Hungária vonatkozásában hangsúlyozzuk, hogy önmagunkra militáns konzervatív szervezetként hivatkozunk. Bármilyen ettől eltérő világnézeti besorolás nem fedi a valóságot”.

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Belföld#magyarország#neonáci#esemény#szervezés#szakértő#becsület napja#fesztivál#újbuda

Címlapról ajánljuk