Külföld

Rengeteg magyar kémet azonosított a szlovák kémelhárítás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 9. 19:37

Nem értik a szlovákok, hogy miért küldött Magyarország a szokásosnál jóval több hírszerzőt Pozsonyba.

Az elmúlt időszakban szokatlanul sok hírszerzőt küldött Magyarország Szlovákiába, és a szlovák külpolitikai és biztonsági szervek nem értik, hogy mi ennek az oka, írja a Telex a VSquare tényfeltáró projekt friss hírlevelében írtakra hivatkozva.

A VSquare egy szlovák kormánytisztviselőre hivatkozva írta meg, hogy a magyar hírszerzés által Pozsonyba küldött kémek magyar diplomáciai védettség alatt végzik munkájukat, közülük többen magas rangú hivatalos pozíciót töltenek be a pozsonyi magyar nagykövetségen és magyar állami intézményekben.

A VSquare hírlevele szerint a szlovák kémelhárítás rengeteg magyar kémet azonosított. A szlovák kormánytisztviselő értetlenségének adott hangot, mondván szövetséges országok közt nem szokás ennyi hírszerzőt küldeni egymáshoz (Szlovákia és Magyarország egyaránt az Európai Unió és az észak atlanti katonai szövetség, a NATO tagjai).

A VSquare-nek egy volt magyar hírszerzőtiszt megerősítette, hogy Magyarország tényleg fokozta a szlovákiai hírszerzői jelenlétét, pedig szerinte ennek szakmailag nem sok értelme van: Bécsben jobban megfelel a terep az effajta információszerzéshez. Szerinte a pozsonyi jelenlét megnövekedése mögött a magyar kormány külön kérése állhat.

A szlovák kormánytisztviselő arról is beszélt, hogy a magyar kormány sikeresen beavatkozott a szlovákiai választásokba. Szerinte nagyban hozzájárult az oroszbarát Robert Fico győzelméhez az, hogy a szlovákiai magyarok főként a magyar kormányhoz közeli médiából tájékozódnak.

Nyitókép: szavazók 2023. szeptember 30-án, Pozsonyban – Fotó: Kummer János/Getty Images

#Külföld#magyarország#szlovákia#pozsony#hírszerzés#kémkedés

Címlapról ajánljuk