Belföld

Összejött a Putyin-Orbán találkozó, ahol Orbán „katonai műveletnek” nevezte Ukrajna lerohanását

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 11:27

Együttműködésről tárgyalt Pekingben a két politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető egyeztetett

  • a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállításokról
  • valamint a nukleáris energia kérdéseiről.

Emellett – amit még fontosnak tartott kiemelni a Magyar Távirati Iroda – Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megbeszélésen

a béke fontosságát hangsúlyozta.

„Az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak” – közölte Havasi Bertalan a találkozó után.

Az állami hírügynökség azt már nem hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor arról is beszélt, hogy tizenháromszor találkozott az orosz elnökkel 2009 óta, de ilyen „összetett körülmények között” még sosem. 

Ennek oka nem más, mint a katonai művelet – egyértelműen nem háborút mond – és a vele járó nyugati szankciók

– szúrta ki a 444 a a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség videóján.

Nemrég a miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétettek egy képet a keddi találkozóról. Azt írta: „Tárgyalás Putyin elnökkel. Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat: lesz-e tűzszünet Ukrajnában. Nekünk, magyaroknak is az a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak!”


Orbán Viktor utoljára az orosz invázió tavaly februári megindítása előtt találkozott Vlagyimir Putyinnal, akivel korábban évről évre összeültek. A tavaly február 1-jei, moszkvai találkozón a hivatalos közlés szerint a kőolaj- és földgázszállítás, a paksi atomerőmű és egyéb közös projektek adták a témát. Orbán akkor hangsúlyozta, hogy ez békemisszió is, arról ugyanakkor nem tudott, hogy alig több mint három héttel később megindul az orosz invázió Ukrajna ellen.

Korábban az RTL Híradója is foglalkozott a Putyin-Orbán találkozó kérdésével.


A magyar miniszterelnök egyébként az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe, ahova az orosz elnököt is meghívták. Orbán Viktor a helyszínen azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos.

Nyitókép (illusztráció): Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor. Fotó: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

#Belföld#magyarország#oroszország#peking#vlagyimir putyin#orbán viktor

Címlapról ajánljuk