Belföld

Deutsch Tamás szerint gyökeres változásokra van szükség Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 8:08

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a befagyasztott uniós pénzekről is beszélt, de megszólalt arról is, hogy Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke.

Gyökeres változásokra van szükség Brüsszelben. Olyan uniós képviselőket kell választani, akik a magyar polgárok bizalmából megkapott mandátumot arra használják, hogy a magyar érdekeket, ha kell, konfliktusokat is vállalva képviseljék Brüsszelben – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A politikus kiemelte, hogy Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke előterjesztésében egy újabb hetes cikkely szerinti eljárást, Magyarország szavazati jogoktól való megfosztását helyezi kilátásba. Szerinte az ellenkezőjét állítja annak, amiről az Európai Bizottság decemberben bizonyítványt állított ki, miszerint Magyarország minden, a bizottság által megfogalmazott módosítást végrehajtott, így uniós forrásokhoz juthat – írja az MTI.

December 12-én vált hivatalossá, hogy 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós pénzhez fér hozzá Magyarország. A kohéziós alapokban eddig körülbelül 30 milliárd eurónyi magyar támogatás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel a Bizottság. Ez azt jelenti, hogy 21 milliárd eurónyi uniós pénz azonban továbbra is zárolva van a 2021-2027-es költségvetésből Magyarországnak járó forrásokból.


A politikus a Magyarországnak járó európai uniós forrásokról azt mondta, bár kedvező hír, hogy „szabad szemmel is jól látható nagyságrendű” összeg érkezik Magyarországra, ugyanakkor szerinte a forrásokat évek óta jogellenesen tartják vissza.

A leghatározottabban kell szembe szállni a brüsszeli bürokrácia politikai zsarolásaival mindaddig, amíg a most futó keretköltségvetés időszakában Magyarországnak, a magyaroknak járó uniós fejlesztési pénz az utolsó eurócentig meg nem érkezik

– hangsúlyozta.

Deutsch Tamás szóba hozta azt is, hogy ha Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elindul és mandátumot szerez az európai parlamenti választásokon, posztját az új elnök megválasztásáig ideiglenesen az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője, vagyis Orbán Viktor veheti át.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, ezt a forgatókönyvet viszont sajtóhírek szerint a többi 26 uniós tagállam vezetői kétségbeesetten szeretnék elkerülni, többek között Magyarország és a közöttük fennálló viták miatt, például Ukrajna támogatásának ügyében. Charles Michelt döntése miatt össztűz alá vették, az őt ért kritikákra pedig reagált is.

Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat

fogalmazott Charles Michel.

Az esettel kapcsolatban Deutsch Tamás ezt mondta: „Döbbenetes megint, hogy amikor rólunk, magyarokról van szó, a brüsszeli bürokrácia őrültségeivel szembeszálló, a maga szuverén álláspontját képviselő ország vezetőjének a személye merül fel, mindegy, mit írnak elő az uniós szabályok, 

rögtön felháborodnak, rettegnek és az unió jogi normáit megerőszakoló B meg C, meg D forgatókönyveken próbálnak gondolkodni.

Nyitókép: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#deutsch tamás#uniós pénzek#orbán viktor#európai tanács#brüsszel

Címlapról ajánljuk