Külföld

Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke

rtl.hurtl.hu

2024. január 7. 9:44

Átmenetileg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elindul a júniusi európai parlamenti választásokon és ha megválasztják, július közepén foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.

Mint írják, ez egyben azt jelenti, hogy megüresedik az Európai Tanács vezetői posztja, ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét.

Megválasztott elnök hiányában az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit, vagyis e forgatókönyv szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A Politico szerint ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetői kétségbeesetten szeretnék elkerülni, többek között Magyarország és a közöttük fennálló viták, például Ukrajna támogatása miatt. 

Emlékeztetnek rá: június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak – e két találkozón van lehetőségük megegyezni Charles Michel utódjáról.

Nyitókép: Orbán Viktor és Charles Michel Minister 2022-ben Prágában Fotó: Sean Gallup/Getty Images

#Külföld#európai tanács#elnök#orbán viktor#eu#Charles Michel

Címlapról ajánljuk