EUEurópa

Elkerülhető, hogy Orbán Viktor legyen az Európai Tanács elnöke? Havasi Bertalan nyugalomra int

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 11:03

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint elkerülhető, hogy Orbán Viktor legyen az átmeneti utódja idén nyáron, a magyar kormány „stratégiai nyugalmat” javasol az ügyben.

„Stratégiai nyugalmat javaslunk az ügyben” – ezt válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu kérdésére azzal kapcsolatban, reális esélye van-e, hogy Orbán Viktor lehet átmeneti időre az Európai Tanács elnöke.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elindul a júniusi európai parlamenti választásokon, és ha megválasztják, július közepén foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben. Ez egyben azt is jelenti, hogy megüresedik az Európai Tanács vezetői posztja, ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét, és megválasztott elnök hiányában viszont az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit – vagyis Orbán Viktor miniszterelnök.

Ezt a forgatókönyvet viszont sajtóhírek szerint a többi 26 uniós tagállam vezetői kétségbeesetten szeretnék elkerülni, többek között Magyarország és a közöttük fennálló viták miatt, például Ukrajna támogatásának ügyében. Charles Michelt döntése miatt össztűz alá vették, az őt ért kritikákra pedig reagált is – írta meg a Guardian. 

Szerinte bőven van még idő az utód kijelöléséig, hiszen az Európai Tanács június végéig, július elejéig könnyen megnevezheti az utódját.

Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat

– idézi a brit lap Charles Michelt.

Mint ismert, június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak – e két találkozón van lehetőségük megegyezni Charles Michel utódjáról.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

#Európa#orbán viktor#Charles Michel#európai tanács#elnök#havasi bertalan#stratégiai nyugalom

Címlapról ajánljuk