Belföld

Döntött Brüsszel: 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós pénzhez fér hozzá Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 17:16

21 milliárd eurónyi uniós pénz azonban továbbra is zárolva van a 2021-2027-es költségvetésből Magyarországnak járó forrásaiból.

Magyarország teljesítette az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket, hozzáférhet a számára a hétéves uniós költségvetésből (MFF) elkülönített felzárkóztatási támogatások egy részéhez, 10,2 milliárd euróhoz – közölte az Európai Bizottság szerdán.

A döntés jóformán borítékolható volt: mint megírtuk, szerda délután megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reformról szóló jogszabály, amely rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket. Ez pedig arra utalt, hogy a Bizottság várhatóan még ezen a napon bejelenti a 30 milliárd eurós, befagyasztott magyar támogatás 10 milliárdos részének odaítélését.

A kohéziós alapokban eddig körülbelül 30 milliárd eurónyi magyar támogatás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel a Bizottság.

A két jogszabály-módosítással tehát az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket teljesítette a kormány, ezzel elhárult az akadály az elől, hogy egyáltalán bármennyit kifizessenek Magyarországnak az ország számára a hétéves költségvetésből. Ám mint arra a hvg.hu emlékeztet, vannak még olyan összegek, amelyekhez más miatt nem fér hozzá Magyarország, ilyenek például a jogállamisági eljárás keretében zárolt pénzek.

21 milliárd eurónyi uniós pénz továbbra is zárolva van a 2021-2027-es költségvetésből Magyarországnak járó forrásaiból.

Jövő év elején érkezhet az első előleg a Magyarországnak járó uniós pénzekből – közölte Varga Mihály, miután Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek elfogadták a módosított magyar helyreállítási tervet. Ennek köszönhetően körülbelül 380 milliárd forint uniós támogatás érkezhet, az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor leszögezte: ez csak előleg, és a teljes keret csak a jogállamisági és korrupcióellenes feltételek teljesítése esetén lesz elérhető, erről a Híradó is beszámolt:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Belföld#európai bizottság#uniós pénzek#brüsszel#igazságügyi reform#kohéziós alapok#uniós támogatás

Címlapról ajánljuk