EUEurópa

Minden akadály elhárult, jöhet az uniós pénz Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 14:39

Megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reform, az Európai Bizottság várhatóan szerdán bejelenti a befagyasztott eurómilliárdok egy részének odaítélését. Az Európai Parlament több frakciója azonban ezt ellenzi, legalább január 10-ig blokkolnák a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését. 

Szerda délután megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reformról szóló jogszabály, az Európai Bizottság várhatóan már szerdán bejelenti a 30 milliárd eurós, befagyasztott magyar támogatás 10 milliárdos részének odaítélését – írja a 444.hu.

A Bizottság november óta azt várja a magyar kormánytól, hogy a vállalt reformjai törvényekben jelenjenek meg. A brüsszeli testület szerdán is azt közölte, hogy előbb a Magyar Közlönyben szeretné látni az igazságügyi reformot, mielőtt odaadják a befagyasztott támogatást, erről a Reuters számolt be.

Ám ezt követően a törvény rekordgyorsasággal, körülbelül egy órával később már meg is jelent az ország hivatalos lapjában. A 18 oldalas jogszabály második pontja rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket,

így várhatóan már szerdán bejelenti a befagyasztott uniós pénzek egy részének, mintegy 10 milliárd eurónak az odaítélését.

Igen ám, de van egy kis bökkenő: a Portfolio birtokába jutott egy levél, melyet az Európai Parlament négy nagy pártcsaládjának frakcióvezetője küldött Ursula von der Leyennek, a Bizottság elnökének, akinek jövő évi újraválasztását könnyen el tudnák kaszálni együttes erővel. A portál szerint ebben a levélben

arra szólítják fel a pénzek kifizetéséért felelős Bizottság elnökét, hogy a testület legalább 2024. január 10-ig ne kezdjen el kifizetni egy centet se Magyarországnak abból a kb. 10 milliárd euróból, amely a magyar igazságügyi reformok bizottsági jóváhagyása nyomán ma felszabadul.

Jövő év elején érkezhet az első előleg a Magyarországnak járó uniós pénzekből – közölte Varga Mihály, miután Brüsszelben, az uniós pénzügyminiszterek elfogadták a módosított magyar helyreállítási tervet. Ennek köszönhetően körülbelül 380 milliárd forint uniós támogatás érkezhet, az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor leszögezte: ez csak előleg, és a teljes keret csak a jogállamisági és korrupcióellenes feltételek teljesítése esetén lesz elérhető, erről a Híradó is beszámolt:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Európa#uniós pénzek#európai bizottság#magyar közlöny#igazságügyi reform#európai parlament

Címlapról ajánljuk