Belföld

Jégbe zárt csodavilág a Balatonnál, „történelmi béremelés” a tanároknak, búcsú egy felejthetetlen színésztől

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 18:58

Több tragédiáról számoltunk be a héten: két napon belül két kismama halt meg szülés után a nyíregyházi kórházban, a kórház szerint azonban az esetek között nincs összefüggés. Meghalt az a 33 éves férfi is, akinek húsevő baktérium támadta meg a szervezetét, a férfi családja szerint rokonuk panaszát először nem vették komolyan. Közben a tanárok még mindig nem tudják, hogy mennyiért dolgoznak. Kiderült az is, hogy a 32 százalékos béremelés nem mindenkinek jár, a szakszervezet a történelminek nevezett béremelés helyett csak inflációkövetős fizetésemelésről beszél, ami csak fokozza a most is meglévő bérfeszültségeket. Közben 750 ezres jutalmat kaptak a katonák, de a rendvédelmi dolgozók erről évek óta nem is álmodhatnak. Zajlik a kavarás a Budapest-bérlet körül a Balatonnál pedig téli mesevilágot varázsolt a fagy. Íme a hét videós összefoglalója.

Majd ha fagy

A héten megmutatta igazi arcát a tél. Nappal is röpködtek a mínuszok. A hideg idő téli mesevilágot varázsolt a Balatonnál,


és még a lillafüredi vízesés is befagyott.

 

Jelentős jutalmat kaptak év végén a katonák. Annak az ötezer embernek például, akik részt vettek az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlatában, bruttó 750 ezer forint járt, de az állomány többi tagja is kapott 400 ezer forintot. Ezt az rtl.hu tudta meg a Honvédelmi Minisztériumtól. A rendvédelmi dolgozók ugyanakkor évek óta nem kaptak jutalmat, amit a szakszervezetük elfogadhatatlannak tart. A kormány azt írta: a katonákat az egész éves helytállásuk miatt jutalmazták.

 

Kiderült, hány szivárványcsalád él Magyarországon 

Több mint 4100 kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők Magyarországon – írta meg az rtl.hu, miután a statisztikai hivatal kiadta a 2022-es népszámlálás erre vonatkozó adatait. Eszerint több mint 10 ezer azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, és több mint kétezer pár gyermeket is nevel. Az őket segítő civil szervezet szerint mivel a kormány szinte ellehetetlenítette ezeknek a pároknak az örökbefogadást, ezért itt nem újonnan vállalt gyerekekről van szó, hanem egyre többen merik felvállalni a családjukat. 

 

Balhé a buszon: patkánynak nevezte az utast a sofőr

Patkánynak nevezte az egyik utast egy BKV-sofőr Budapesten. Előtte vitába keveredtek arról, hogy fel kell-e engedni a motoros kerekesszékeseket a buszra, mert az utas egy 22 éves, SMA-beteg lányt kísért. Végül feljutottak a járatra, de a leszállásuk sem volt egyszerű, a sofőr szerint nem jeleztek időben. Utóbb kiderült: nem működött a leszállásjelző gomb. A konfliktusról készült videót elküldték a 444-nek. A BKV szerint a buszvezető nem hibázott, a Budapesti Közlekedési Központ azonban másképp látja: újabb vizsgálatot kértek a BKV-tól.

 

Elítélték Sófi Gyulát

Vesztegetés miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélték az ország egyik legismertebb gyermekpszichiáterét. Az elsőfokú ítélet szerint Sófi Gyula pénzt ajánlott egy kollégájának, hogy az vele azonos szakvéleményt adjon egy gyermekbántalmazási ügyben. A szakértő a Híradónak azt mondta: ártatlan. Szerinte egy félreértés miatt indult ellene eljárás. Az ítélet nem jogerős.  

 

Két napon belül két kismama halt meg szülés után a nyíregyházi kórházban 

Életét vesztette a szülés után egy máriapócsi édesanya. Császármetszéssel született meg a kisfia tavaly novemberben, azonban a műtét után a nő intenzív osztályra került. A 33 éves, háromgyermekes anya családja tudni akarja a tragédia okát. Azt mondták, az áldozat egy szülészeti szobában volt azzal az újfehértói anyával, aki ikrei világrahozatala után szintén meghalt egy nappal korábban. A nyíregyházi kórház azt közölte, mindkét esetet vizsgálják, de nincs köztük összefüggés.

 

Húsevő baktérium miatt halt meg

Meghalt az a férfi is, akinek a szervezetét húsevő baktérium támadta meg. Az ózdi származású apát a váci kórházban ápolták. Gépek tartották életben, a hozzátartozók és Ózd önkormányzata irányított véradásra kérték az embereket. Az RTL Híradó által megkérdezett infektológus szerint ez egy átlagos baktérium, ami a bőrön él, de ha a szervezetbe kerül, az végzetes lehet.

 

Embertelen

Egy fogkefével mosták az összes gondozott fogát, volt olyan gyerek, akit az ágyhoz kötöztek, ezért nem tanult meg járni – hosszan sorolta egy jogvédő szervezet jogásza a bíróságon, milyen körülmények között éltek fogyatékosok egy gödi otthonban. Az ügy hét éve robbant ki, a Validity Alapítvány emiatt beperelte az otthont akkor fenntartó állami intézményeket. Arról, hogy ki a felelős mindezért, a bíróság februárban dönthet.

 

Egészségügy

Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban. Erről egyikük írt a Híradónak. A Mentődolgozók Szövetsége szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik. A Szakszervezet méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit is. A Mentőszolgálat szerint mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”.

 

Jelenleg szinte lehetetlen hozzájutni az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltóanyaghoz Magyarországon. Egy gyógyszerész azt mondta a Híradónak: ők októberben kaptak utoljára a termékből, és úgy tudja, január végén érkezhet újabb szállítmányt. A háziorvosok is azt mondták, a szülők szinte naponta hívják őket emiatt. Évente körülbelül 50-70 agyhártyagyulladásos megbetegedést azonosítanak, Magyarországon a B variáns okozza a legtöbb megbetegedést.

 

Közlekedés

Rosszul járhatnak az új tömegközlekedési bérletrendszerrel azok, akik rövid távon ingáznak, különösen, ha útközben egy megyehatárt is átlépnek. Az LMP petíciót indít azért, hogy megmaradhassanak az öt kilométeres bérletek, amit a kormány a 60 százalékkal drágább vármegyebérletekkel váltana ki. Lázár János Budapestnek tett ajánlatával az agglomerációban élők nyernének, de Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint a főváros sokat veszítene.



És hogy mit gondolnak azok az utasok, akiknek a pénztárcáját a leginkább fenyegtik a közlekedési miniszter tervei, arról Csepelen és az Örs vezér terén kérdeztük az embereket. 

Oktatás

A pedagógusnak tanulók negyedéből sem lett tanár – derül ki a Népszava kérésére kiadott adatokból. Az Oktatási Hivatal azt közölte, az idei tanévben 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát. A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiába a több mint 30 százalékos béremelés, ez nem elég, várhatóan egyre nagyobb lesz a tanárhiány. 

 

Nem kapnak álláskeresési járadékot, mert másfél hónapja hiába várnak a kilépő papírjukra – erre panaszkodnak egy zuglói iskola korábbi dolgozói. Azután kerültek ebbe a helyzetbe, hogy nem értettek egyet a státusztörvénnyel, és nem írták alá az új munkaszerződésüket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete több hasonló esetről tud. 

 

Nem tudják a tanárok, hogy pontosan mennyi pénzért dolgoznak – ezt mondta a Tanítanék Mozgalom alapítója az RTL Híradónak. Pilz Olivér szerint félő, hogy szubjektív szempontok alapján megy majd a béremelés és úgy véli, ez maximum arra lesz elegendő, hogy a tömeges pályaelhagyást megállítsa. Ezt azután mondta, hogy a kormány szerdán bejelentette: megérkezett a Brüsszelből várt technikai levél, ami lehetővé teszi a régóta ígért béremelést. A Pedagógus Szakszervezet szerint a béremelés örvendetes, de maximum inflációkövetőnek nevezhető, nem vonatkozik a technikai alkalmazottakra és ahelyett, hogy megoldaná, csak fokozza a most is meglévő bérfeszültségeket. 

 

Elhunyt Benedek Miklós

77 éves korában meghalt Benedek Miklós Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló művész, színházi rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Tavaly lett a Nemzet Színésze. Gazdag életművet hagyott hátra. Családja jó része ismert. Apja is színész volt, fia a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, aki három éve hunyt el. 



Már gyerekként féltékeny volt édesapjára, Benedek Tiborra, akit a Vidám Színpad oszlopos tagjaként leszólítottak az utcán, autogramot kértek tőle. Benedek Miklós is erre vágyott – mondta a színész az RTL-nek adott utolsó interjújában 2023 októberében.

Saját tragédiáját vette videóra

Gyuris Péternek egy perc leforgása alatt teljesen megváltozott az élete. Siklóernyőzés közben egy elhibázott manőver miatt 2017-ben a földbe csapódott Olaszországban. Azonnal lebénult, így élete végéig kerekesszékbe kényszerül. Az eset után pert indított az oktatója ellen, mert úgy érzi, ő is felelős lehet a balesetért. Azt az egy percet, ami megváltoztatta az életét, a saját kamerájával rögzítette a levegőben. Megrázó felvételek következnek.

 

Nappal tanít, este zenél az ELTE legnagyobb punkdocense 

Hammer Ferenc nappal az ELTE habilitált egyetemi docense, de nem ritka, hogy szociológusként hónapokig külföldön végez kutatómunkát, ahol előadásokat is tart. Viszont amikor besötétedik, Hammer kalapácsként csap le az éjszakára és a Lopunk nevű punkzenekarával nehezen kiheverhető vizuális sokkal járó koncerteteken nyúzzák a húrokat. 

 

Élő adás közben törtek be a tévébe

Élő tévéadásban támadt rá a stábtagokra egy bűnbanda Ecuadorban. A stúdióban lövöldözés tört ki, egy operatőrt lábon lőttek. Az adást jó ideig nem szakították meg, így az egész ország láthatta, mi történik. A rendőrök végül elfogták a fegyvereseket. A dél-amerikai országban teljes a zűrzavar és tombol az erőszak, miután néhány napja a Choneros nevű bűnszervezet vezetője eltűnt a börtönből. Erre válaszul az ecuadori elnök 60 napos szükségállapotot hirdetett. A bandák ezt hadüzenetnek tekintették.

 

Éden Hotel

Nem indult felhőtlenül Zsófi és Balázs kapcsolata, ugyanis Balázs akkor költözött be az Éden Hotelbe, amikor Lovi éppen meg akart szabadulni a lánytól, így az Arni-Lovi szövetségért cserébe a srác hajlandó lett volna asszisztálni ehhez a taktikai lépéshez. Balázs akkor Csengét választotta párjának – akivel el is mélyült a kapcsolatuk –, viszont a lány most kiesett, így Balázs újra közeledne Zsófihoz, amit egy kedves „szétsmárolnálak” kifejezéssel hozott tudtára.


Ezúttal egy jéghideg fagyiból kellett – rendeltetésszerűen – megszerezniük a kulcsot az Éden Hotel játékosainak, hogy kinyissák a ládikát, amiben újabb feladat várt rájuk. A hűs, de annál izzasztóbb megpróbáltatást a srácok vállalták magukra, kivéve Jázmint, aki úgy érzi, ez számára igazán testhezálló feladat volt a többiekkel szemben.


Az Éden Hotel nyolcadik Párválasztó ceremóniáján elszabadultak az indulatok. A két új játékos, Barbi és Jani átrendezték a luxushotel erőviszonyait, amikor kiejtették Balázs legnagyobb riválisát a játékból.

 

Cápák között

A múlt heti adásban Balogh Petya eddigi legkeményebb kritikáját fogalmazta meg:

 

De hüledeztek csomagolt fadarabok láttán is:

 

Krisztina intimkozmetikai vállalkozására viszont ketten is ráharaptak:

#Belföld#a hét videói#kismama#rtl#katona#juttatás#budapest-bérlet#közlekedés#oktatás#egészségügy#béremelés#benedek miklós#húsevő baktérium#fagy#jég#balaton#ma

Címlapról ajánljuk