Belföld

Lázár János tele van ezermilliárdos tervekkel, átírná a KRESZ-t, lebontaná a Magyar Rádió volt épületét

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 15:39

Bődületes pénzeket kér a kormánytól ötletei megvalósítására, de egy olyan indítványa is van, amiről a kormány „hallani sem akar”.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a hétfői szakbizottsági meghallgatásán beszámolt óriási terveiről, és azt is elárulta, melyik az, amelyikről a kormány „hallani sem akar”, írja a HVG. A lap összefoglalta, hogy pontosan mit szeretne a miniszter:

  • Jövő márciustól jön a 24 órás autópálya-matrica, ígérte.
  • Az állam megvenné a teljes GySEV-et, kivásárolná az osztrák félt.
  • „Új világ jön” az építésügyben a teljes jogi keretrendszer átírásával. A miniszter nagyobb versenyt és alacsonyabb árakat vár. Az erről szóló törvény a parlament előtt van, mert egy korábbi verzióját Novák Katalin visszadobta.
  • A kormány közlekedési terveinek „főszereplője a kötött pálya lesz”, de megnyugtatott, hogy „ez nem jelent autóellenességet”.
  • 6500 milliárd forintos közlekedésfejlesztési csomagot vitt a kormány elé, ebből 1500 lenne uniós forrás. Ez nagyjából hatvan nagy projektet takar. 1500 menne a közúti közlekedésfejlesztésre, a vasúti járműbeszerzésre 3000 milliárdot költenének, a vasúti pálya rekonstrukciójára pedig 2000 milliárdot.
  • Két lépcsőben írná át a KRESZ-t: 2025-ben kiterjesztené azt az elektromos rollerekre, 2026 elejére pedig egy teljesen új közlekedési jogszabálycsomag készül.
  • Fontos célja a miniszternek a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése, ami minden országhatárt elérne.
  • Évi 300 milliárdot költene az alsóbbrendű utak karbantartására, ám ezt a kormányban „senki nem támogatja, a pénzügyminiszter hallani sem akar róla”.
  • Szerinte „ha valamit le kell bontani Budapesten, az a Rádió volt épülete, ahonnan ávósok lőttek 1956-ban a tömegbe”.

Lázár János a bizottsági meghallgatás szünetében válaszolt néhány újságírói kérdésre is, például kifejtette, hogy Márki-Zay Péter hazaáruló és a kormány minden együttműködést megszakít Hódmezővásárhellyel, ha újra megválasztják polgármesternek:


Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Belföld#lázár jános#terv#drága#magyar rádió#épület#közlekedés#vonat#kresz

Címlapról ajánljuk