Belföld

Ezentúl nem fogják megmondani, mekkora a tanárhiány Magyarországon

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 4. 11:38

Az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát. Így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja majd nyomon követni, mekkora a pedagógushiány. Az Oktatási Hivatal szerint viszont ők nem illetékesek a kérdésben, a döntés „jogszabályalkotói hatáskörbe” tartozik.

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg, tudta meg az RTL Híradó. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta:

A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.

Totyik arról beszélt, hogy az adatokból már eddig sem lehetett sokat megtudni, például, hogy mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, mostantól viszont már a pedagógushiányról szóló adatokat sem. „Illetve annak is hiányként kellene megjelennie, hogy az óraadókkal, hogy próbálnak játszani, illetve, hogy a túlmunkákkal hogyan próbálják eltakarni a problémát”.

Felidézte, hogy áprilistól kezdve kisebb felmondáshullám tapasztalható a jogállásváltásról szóló, úgynevezett státusztörvény miatt. „A kormány nem akarja a valóságot tudni ebben a kérdéskörben, csak ködösíteni hajlandó” – tette hozzá.

Mivel az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták, hogy rájuk hivatkozva beszéljenek a problémákról, vagy arról, hogy milyen típusú működési zavarok akadnak az oktatásban. Ezentúl nekik sem lesz lehetőségük ilyesmire, csupán „a hasukra ütve” tudnak számokat mondani arról, hány tanár hiányzik a rendszerből. 

Totyik arról is beszélt, hogy nem tudnak alternatíváról arra, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról.

Ezernél is többen mehetnek el

Szeptember közepén a PSZ még arról beszélt: a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatási rendszerből. Totyik szerint, ha még ehhez hozzászámoljuk a nevelőket és egyéb segítőket, akkor már 34 618-nál járunk. A PSZ tájékoztatása szerint a legjobban Budapest és a hátrányos helyzetű települések érintettek.

Totyik arról is beszélt, hogy arról sincs pontos információjuk, hogy hányan mondtak fel a státusztörvény miatt, de egy előzetes felmérés szerint nagyjából ezren hagyják majd ott a közoktatást az új tanév kezdetével.

Az rtl.hu megkereste az Oktatási Hivatalt, hogy megtudjuk, miért nem kíváncsiak a jövőben a betöltetlen álláshelyek számára, illetve, hogy kormányzati igény volt-e az adatkérés leállítása. Ha válaszolnak, beszámolunk róla. 

Frissítés:

Az Oktatási Hivataltól a következő választ kaptuk: „Tájékoztatjuk, hogy a kérdés jogszabályalkotói hatáskörbe tartozik; benne az Oktatási Hivatal nem illetékes".

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#pedagógus#tanárhiány#oktatási hivatal#PSZ#oktatás#felmondás#ma

Címlapról ajánljuk