Életmód

Ezért néz ki sok felnőtt férfi szobája úgy, mintha megragadtak volna a tinikorban

Mohos MátéMohos Máté

2024. július 21. 14:58

Szemét, rendetlenség, a dekoráció hiánya, középen játékkonzollal. A felnövő milleniumi és Z generáció férfijainak egy része mintha megragadt volna a tinédzserkorban, ami a személyes higéniájukat, illetve a közvetlen környezetüket illeti. De miért?

Ha az ember egy harmincas éveit taposó, egyedülálló férfit látogat meg, nyilván nem várja azt, hogy egy profi lakberendező, vagy akár csak egy igényesebb, hasonló korú nő által berendezett lakást talál. Azonban az Independenten megjelent cikk – és sokunk tapasztalata – szerint a helyzet gyakran még a vártnál is rosszabb. A lap szerzője arról ír, hogy a milleniál generáció férfi tagjainak körében még mindig egyfajta kaotikus-minimalista dizájn hódít. Ennek elemei a teljesség igénye nélkül:

  • A lehető legolcsóbb, legegyszerűbb IKEA-s polcok, azokból se túl sok.
  • Láthatóan letépett poszterek évtizeddel korábban tartott koncertekről.
  • Olyan mosási szisztéma, amelynek fontos részét képezik a lakás véletlenszerű részeiben gyűlő szennyeshalmok.
  • Az ágy jelenléte opcionális.
  • Por, por, por.

A szerző, Helen Coffey arról ír, hogy nem ő az első, aki észrevette ezt a jelenséget. Rachel Coster amerikai komikus például elég nagy népszerűséget szerzett azzal, hogy a TikTokon mutatja be igénytelen fiatal férfiak lakóhelyeit. Coster reality-stílusú videói New Yorkban élő fiatalok élőhelyeiről készültek, de manapság Budapesten se nehéz találkozni cigarettabűzös, kaotikus lakásokkal, amelyekben az egyetlen jól karbantartott résznek a játékkonzol és közvetlen környezete tűnik.

Nézzük például a 32 éves, „Middle Part” becenevű férfi lakását, ahol internet például nincs, vannak viszont 15 éves édességek a padlón:

@boy.room Middle Part, 32, Williamsburg, NY Welcome to Boy Room, the show where we investigate boys rooms. On today’s episode, @Rachel Coster travels to a terrifying crevice of a room to meet “Middle Part.” I don’t really know how else to describe the room. I’m still scared. a @Gymnasium series #apartmenttour #nyc #messy #boys #boyroom #comedy #funny #hoarders #newyork #dirty #gymnasium ♬ original sound - Boy Room


Vagy ismerjük meg a 32 éves Jerome-ot, aki egy különösen szép lakásból csinált normális ember számára élhetetlen környezetet, ahol ételtárolóban tartja a koszos zoknikat, egy autókormányt szegezett a falra, amikor pedig megkérdezik tőle, mit keres a szekrény alatt egy rém mocskos baseballsapka, annyit mond: „az a macskáé”.

@boy.room Jerome, 32, Chinatown, NY Welcome to Boy Room, the show where we investigate boys rooms. On today’s episode, Rachel Coster travels down to Chinatown where she visits handsome lad Jerome which is also filled with bike parts and a closet that looks like the Eye of Sauron. #apartmenttour #nyc #messy #boys #boyroom #comedy #funny #hoarders #newyork ♬ original sound - Boy Room

Srácok, mi a fene folyik itt?

Az Independent szerzője szerint az úgynevezett „boy room”-ok (a kifejezés simán fiúszobát jelent, ám a magyar fordítás nem adja vissza rendesen a stigmát) két kategóriába sorolhatóak:

  1. Az egyik az igazi tinédzsernosztalgia, amikor úgy néz ki a lakás, mintha gazdája szándékosan tette volna minél rendetlenebbé.
  2. Létezik a Patrick Bateman-stílusú minimalizmus, amit a személyiség teljes hiánya jellemez: képzeljünk el egy üres szobát a közepére vágott matraccal, és a lehető legkevesebb használati vagy dekorációs tárggyal. Ezek a szobát úgy néznek ki, mintha gazdájuk tegnapelőtt költözött volna be.

Mi állhat a boy room-jelenség hátterében? A kérdésre nincs egyszerű válasz, ám úgy tűnik, hogy a kaotikus életterek rejtélye mögött generációs, illetve nemi sajátosságok állhatnak. Abban például a téma összes „szakértője” egyetért, hogy a boy roomokat szinte azonnal maguk mögött hagyják a fiatal férfiak, miután összeköltöznek egy barátnővel.

Azzal viszont már több komolyabb tanulmány, illetve kutatás is foglalkozott, hogy a milleniálok, illetve a Z-generáció tagjai mintha nehezen hagynák mögött tinédzserkorukat. A két korosztály tagjai nehezebben gazdálkodják ki a lakbért, nem fekszik számukra a munkaerőpiac, valamint a covid-járvány is hátráltatta őket abban, hogy megpróbáljanak a saját lábukra állni. Egy 2018-as – tehát még a járvány előtt készült – tanulmány szerint például a milleniálok harmada élt még szüleivel.

Manapság a fiataloknak sokkal magasabbra tett lécet kell megugraniuk ahhoz, hogy el tudjanak kezdeni önálló felnőttként élni, így nem meglepő, hogy életük több területén is inkább a gondtalan tinédzserkort igyekeznek megidézni, amikor nem kellett törődni a megélhetéssel (és a tisztasággal sem).

Egy másik elmélet szerint a szintén jól dokumentált generációs teljesítménykényszer viszi rá a fiatal férfiakat arra, hogy elhanyagolják életük azon területeit, ahol nem kell megfelelniük külső elvárásoknak

Hiszen a főnök diktálhat észveszejtő tempót a munkahelyen, de a lakásba sosem fog beállítani, hogy ellenőrizze a rendet, ahogy az egyetemi oktatók sem azt osztályozzák, hogy milyen tiszta a padló.

Ha pedig az ember pszichéjére túl nagy külső nyomás nehezedik, akkor csökkenhet a belső igénye arra, hogy rendesen tisztálkodjon, rendet tartson maga körül. Hiszen egész egyszerűen képtelenség, hogy az ember az élet minden területén nyomás alatt éljen: ha egyes területeken túl nagy a kényszer, akkor más területeken fogja teljességgel elengedni magát.

Cikkajánló: Még a szexnél is fontosabb a pénz a fiataloknak – beteggé tehetik őket az anyagi gondok. Egy nemrég készült felmérés szerint a fiatalok, vagyis a Z és az Y generáció tagjainak harmada azt állítja, szakított már a pénzügyek miatt. Ez elsőre kissé anyagiasnak tűnhet, de ám más kutatások meg arra jutottak, hogy ugyanezek a fiatalok az alvászavarig tudják stresszelni magukat a pénzügyeik miatt. A mostani gazdasági környezetben pedig ez nem is annyira érthetetlen.

Miért néz ki egy csomó felnőtt férfi szobája úgy, mintha megragadtak volna a tinikorban?
Fotó: Unsplash

De miért csak a férfiak disznólkodnak?

A probléma másik érdekes aspektusa a nemi különbség. Ősrégi, talán szexistának is ható megfigyelés az, hogy a lányok, a nők általában rendezettebbek, jobban adnak magukra és a környezetükre. A megoldás itt is a társadalmi elvárásokban keresendő.

Ahogy a nők életük több területén is szigorúbb társadalmi elvárásokkal találkoznak, úgy általában a tisztaság és a higiénia területén is többet várnak el tőlük, mint a férfiaktól. Az USA egészségügyi hatósága által végzett kutatás például világszinten mutatta ki, hogy néhány ország kivételével valóban komolyabbak ezek ezek az elvárások, és minél egyenlőtlenebb egy társadalom, annál nagyobb nyomás nehezedik a nőkre.

Így valószínű, hogy egy férfi kevesebbet aggódik amiatt, hogy szobája tisztaságával társadalmi elvárásoknak tegyen eleget, mint egy hasonló korú nő. Az efféle, gyakran meg sem kérdőjelezett normákat pedig nagyon könnyű magunkévá tenni, éppen ezért megeshet, hogy egyik nem képviselői számára sem tűnik fel, hogy igényeiket milyen külső tényezők befolyásolják. A férfiak így nagyobb eséllyel tartják természetesnek, ha sokkal kisebb energiát ölnek a takarításba, mint a nők.

Emellett még érdemes megemlíteni a házimunkával kapcsolatos társadalmi elvárásokat is. Szintén külön szakirodalma van annak, hogy a rendrakás, a takarítás hagyományosan „női” feladatnak számít. Ezzel a témakörrel az rtl.hu korábban többször is foglalkozott:

Nyitókép: TikTok

#Életmód#férfi#szoba#szexizmus#rend#káosz#rendetlenség#takarítás#házimunka#tiktok#ma

Címlapról ajánljuk