Külföld

35 milliót fizet elvált feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

rtl.hurtl.hu

2024. március 16. 7:55

Egy spanyol bíróság több mint 88 ezer euró, azaz átszámítva nagyjából 35 millió forint megfizetésére kötelezett egy férfit, amit elvált feleségének kell kifizetnie a házasságuk alatt elvégzett házimunka kompenzálására. 

A bíróság először 120 ezer eurót ítélt meg a nőnek, de azt a fellebbezések után 32 ezer euróval csökkentette – írta a helyi sajtó. A férfinak emellett három éven át havi 350 eurós (140 ezer forint) nyugdíjat is kell fizetnie volt feleségének.

A meg nem nevezett pár 1996-ban házasodott össze, ami alatt a nő mindössze 205 napot dolgozott alkalmazottként, és leginkább otthoni munkát végzett: vezette a háztartást és a lányukat gondozta, miközben a férje pénzt keresett. A nő a válás után, 58 évesen kénytelen volt „alantasabb munkákat” elvállalni, ahol „szakmai előrelépésre nincsen lehetősége”.

A 120 ezer eurós kompenzációról szóló döntés után a férj és a feleség is fellebbezett. A férj az összeg csökkentését, a nő annak emelését akarta elérni. A két fél között nem volt vita azon, hogy a nőnek jár a pénz, csak az összeg nagyságában nem értettek egyet. A bíróság végül 88 025 eurós és 31 eurocentes kompenzációt állapított meg.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó:GettyImages

#Külföld#válás#házasság#házimunka#család#Életmód

Címlapról ajánljuk