Életmód

Egyeseknek olyan elviselhetetlen az alacsony férfi lét, hogy képesek eltöretni a lábukat pár centi extra magasságért

Dévai LászlóDévai László

2022. december 23. 15:33

A lábhosszabbítás pokolian fájdalmas procedúra, mégis sokan bevállalják, mert úgy gondolják, tényleg csak ennyi hiányzik a boldogsághoz. De hogyan történik a beavatkozás, mennyibe kerül, és mekkora magasságnövekedés érhető el általa?

Remek srác vagy, megérdemelnéd, hogy magasabb legyél

– írta egy nő egy randialkalmazáson Lewisnak, aki tinédzserként elérte végleges testmagasságát: a 165 centimétert. A fiatal brit férfi példáján keresztül mutatja be a Guardian hosszú riportja, hogy az alacsony férfi lét egyeseket annyira megvisel, hogy képesek etikai szempontból aggályos, fájdalmas műtéteknek, kezeléseknek alávetni magukat, hogy egy picit jobban megfeleljenek a férfiideálnak.

Az ideál

A KSH 2018-as adatai alapján Magyarországon a férfiaknál az átlagos magasság 176 centiméter volt. A briteknél az átlag hasonlóan alakul, ott 175 centiméter magas egy átlagos férfi. Azt gondolná az ember, hogy 10 centiméter nem számít sokat magasság tekintetében, de vannak olyan férfiak, akik emiatt a 10 centiméter miatt küszködnek a párkereséssel, a magánéleti kudarc pedig sokszor a munkahelyi teljesítőképességükre is rányomja a bélyegét. 

Lewis, hogy kompenzálja a hiányosságait, sokáig magas talpú cipőkkel próbálkozott, de egy idő után annyira nyomasztotta, hogy alacsonyabb a társainál, hogy elkezdett antidepresszánsokat szedni.

Úgy gondolom, ez az egyik utolsó előítélet, amit a társadalom nagy része még elfogadhatónak tart

– mondja Lewis, aki szerint érdekes, hogy az emberek képesek olyan dolgok miatt bántani egy embert, amiről nem tehet, és amin lehetetlen változtatni.

A férfi négy évvel ezelőtt végső elkeseredésében egy fájdalmas, drasztikus megoldást választott: lábhosszabbító műtétnek vetette alá magát, a beavatkozás több tízezer fontjába került. Az eljárás lényege, hogy ellenőrzött körülmények között eltörik a páciensek lábát, hogy az irányított összeforrási, gyógyulási folyamat végén a lábhossz, vagyis a magasság megnövekedjen. Tudta, hogy műtét és az azt követő rehabilitáció fájdalmas lesz, aminek a végén a legjobb esetben is mindössze 7,6 centiméterrel lesz magasabb, de az életének azon szakaszában úgy gondolta, hogy mindenáron ki akar törni abból a skatulyából, amibe a magassága miatt került.

Egyeseknek olyan elviselhetetlen az alacsony férfi lét, hogy képesek eltöretni a lábukat pár centi extra magasságért
Fotó: illusztráció / iStock / Getty Images

Hiába fájdalmas és durva megoldás, a kozmetikai vagy szépészeti lábhosszabbítás iránti igény folyamatosan növekszik, különösen a fiatal férfiak körében. Ez az eljárás még mindig nem széles körben elfogadott, de az ortopéd sebészek magánklinikákon már sok helyen hajlandók vállalni a procedúrát. Sokak szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot ez a bizarr, növekvő iparág. Érdemes feltenni a kérdést: mit árul el a társadalmunkról az, hogy megfelelni akaró férfiak és nők fájdalmas műtéteket vállalnak azért, hogy jobban elfogadják őket, és mi járhat azoknak az szakembereknek a fejében, akik jó szívvel elvégzik ezeket a beavatkozásokat.

Sajnos leginkább a pénz mozgatja ezt a területet

– vallja Dr. Dror Paley floridai ortopéd sebész, aki már maga is elvégzett több ilyen műtétet. Paley szerint elsősorban nem azzal van a gond, hogy létezik ez az eljárás, az ugyanis az sebészeti eljárások figyelemreméltó bravúrja, bár elismeri: nem finnyásoknak való. A specialista elmondása szerint naponta több megkeresést kap olyan páciensektől, akik évekkel ezelőtt részesültek hasonló ellátásban.

Világszerte rengetegen végeznek már ilyen műtéteket, de ez nem azt jelent, hogy jól is csinálják

– mondja a szakértő, akihez rendszeresen járnak olyan betegek, akiknek komoly mozgásszervi gondjai lettek egy hasonló, rosszul elvégzett beavatkozás nyomán. Paley szerint egyre nagyobb a kereslet a szépészeti lábhosszabbítás iránt, a pénzéhes orvosok viszont sokszor nem törődnek azzal, hogy a páciens tud-e teljes életet élni a rehabilitáció után. 

A sebész szavai szerint nem úgy kell elképzelni a műveletet, hogy egy határozott mozdulattal eltörik a páciens lábát.

A nyújtani kívánt területen a csontba elhelyezett mágneses csavarokkal végzik a résnövelést. A szerkezet 3-4 perces nyújtások által lényegében széthúzza a két csontrészt, ezzel napi egy milliméterrel tudják növelni a csont hosszát. A szervezet új csontszövetet termel, hogy áthidalja a növekvő rést, így történik a lábhosszabbítás.

Ez a meghosszabbítási folyamat több hétig tart, és magában foglalja a viszonylagos mozdulatlanság időszakát, amikor rengeteg időt kell fekve vagy kerekesszékben tölteni. A felépülés hónapokig tartó fizioterápiát igényel, hogy az izmok és az érintett csontozat hirtelen ne kapjon túl nagy terhelést. Az extra magasságra vágyók általában a combcsontjukon hajtatják végre ezt az eljárást, amivel 8 centiméter növekedés érhető el, de kedvelt terület még a sípcsont is, annak a megnyújtásával 5 centimétert lehet nőni.

Egyeseknek olyan elviselhetetlen az alacsony férfi lét, hogy képesek eltöretni a lábukat pár centi extra magasságért
Fotó: Olivier CHOUCHANA/Gamma-Rapho via Getty Images

Paley, aki évente körülbelül egy tucat beteget operál, több mint 95 ezer dollárt, vagyis átszámítva majdnem 40 millió forintot kér egy betegtől. Ez az ár a dupla combcsonthosszabbításra vonatkozik. A maximális eredményt, a nagyjából 16 centiméteres magasságnövekedést egy kétéves csomaggal lehet elérni, a két év alatt négy lábcsonton elvégzett beavatkozás ára 275 ezer dollár (mostani árfolyamon számolva több mint 110 millió forint). 

A nemzetközi piacon az árazás a műtét során használt eszközöktől függően ennek a fele is lehet, elsősorban az olyan olcsó kozmetikai és plasztikai beavatkozásokat kínáló országokban, mint Törökország vagy India.

A Guardian cikkében szereplő Lewis nem volt hajlandó elárulni a lapnak, hogy pontosan mennyit költött a beavatkozásra, de saját állítása szerint megviselte a procedúra, amin még a mai napig nem tette túl magát.

Nyitókép: Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito és társaik egy 1988-as tévéshow-ban. Fotó: NBCU Photo Bank/NBCUniversal/Getty Images 

#Életmód#férfi#alacsony#magasság#ismerkedés#ma

Címlapról ajánljuk