Tudomány-Tech

Házimunka-megosztó alkalmazást fejleszt Spanyolország

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 15:53

Az applikáció célja, hogy rávilágítson a sokak által csak láthatatlan munkának nevezett otthoni teendőkre, amelyeket túlnyomórészt nők végeznek. 

A spanyol kormány egy olyan alkalmazást fejleszt, amely naplózza, hogy az egyes háztartások, családok tagjai mennyi időt töltenek házimunkával. Az ingyenes applikációval arra szeretnék ösztönözni a férfiakat, hogy többször takarítsanak – írja a Guardian.

Ángela Rodríguez, Spanyolország egyenlőségért felelős államtitkára rántotta le a leplet az appról, amelynek fejlesztésére több mint 221 ezer eurót (kb. 80 millió forintot) szánnak. Az applikáció az egyenlőségi minisztérium megosztott felelősségvállalási tervének része, amely egy sor olyan intézkedést tartalmaz, amelyeknek célja a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek csökkentése. 

Az alkalmazás nem titkolt célja, hogy rávilágítson a sokak által csak „láthatatlan” munkának nevezett otthoni teendőkre, amelyek „mentális terheit” túlnyomórészt a nők viselik.

Az államtitkár szerint ez segíteni fog elérni, hogy a család minden tagja kivegye a részét a házimunkából, legyen szó lakótársakról, élettársakról, házastársakról vagy gyerekekről. Rodríguez az ötlet kritikusainak is odaszúrt egy korábbi Twitter-posztjában:

Akiket dühít az alkalmazás, azokat valójában az a lehetőség bosszantja, hogy ki kell venniük a részüket a házimunkából.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#spanyolország#házimunka#megosztás#férfiak#nők#takarítás

Címlapról ajánljuk