Belföld

Jövő héten kiderül, hány tanár mondott fel a státusztörvény miatt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 30. 14:31

A belügy szerint „nincs tömeges pályaelhagyás”.

Pénteken járt le a határideje annak, hogy azok a pedagógusok, akik nem fogadják el, hogy 2024-től az új pedagógus életpályatörvény, más néven státusztörvény hatálya alatt kelljen dolgozniuk, erről nyilatkozatot tegyenek.

Az egyelőre nem derült ki, pontosan mennyien éltek ezzel a lehetőséggel. 

A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére annyit közölt, a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”, ám a státusztörvényt elutasító pedagógusok pontos száma legkorábban várhatóan október 5-én, vagyis jövő hét csütörtökön áll majd rendelkezésre.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának arról beszélt, hogy becsléseik szerint 1000-1200 pedagógus tehetett nyilatkozatot szeptember 29-éig, ám nem ez a távozók teljes létszáma, ugyanis sokan már nyáron elhagyták a pályát. Az Oktatási Hivatal közölte, hogy 

a 2022/2023-as tanév folyamán is megszűnt több mint 4800 pedagógus jogviszonya.

Totyik Tamás szerint leginkább a fiatalabb, mobilisabb tanárok vállalják, hogy kilépnek a státusztörvény miatt – ami már csak azért is gond, mert fiatal pedagógusból van a legkevesebb.

Arról, hogy mi történik azzal a pedagógussal, aki nem fogadja el az új jogviszonyt, a TASZ jogásza beszélt nemrég a Reggeliben:


Nyitókép: RTL / Barsi Fanni

#Belföld#oktatás#pedagógusok#pedagógus#státusztörvény#bosszútörvény#tanárok#pintér sándor#belügyminisztérium#totyik tamás#PSZ#pdsz#pályaelhagyás

Címlapról ajánljuk