Belföld

Gulyás Gergely: Jön a nyugdíjemelés, ennyivel több pénz érkezik novemberben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 12:01

Szerdán ülésezett a kormány, és egyebek mellett meghatározták a novemberi nyugdíj-kiegészítés pontos mértékét is. Ősszel nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, aminek célja, hogy külföldről ne kaphasson pénzt választáson induló szervezet. A svédeknek a kormány szerint nem is fontos a NATO-csatlakozás. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra válaszolt az újságírók kérdéseire.

  • Havi 6537 forinttal emelkedik az átlagnyugdíj összege így 217 232 forintra nő. Miután visszamenőlegesen érkezik a kiegészítés, átlagosan nagyjából 85 ezer forintot kapnak majd az idősek novemberben.
  • A kormány szerint várhatóan novemberben már egy számjegyű lesz az infláció, jövőre pedig 2,8 és 4 százalék közötti lesz a gazdasági növekedés. 
  • Ősszel nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, amely a civil szervezeteket és a sajtót szabályozhatja, de pontos részleteket nem árult el Gulyás Gergely sem.
  • A városi CSOK esetében alacsony kamat mellett lehet majd jelentős hitelhez jutni, gyerekvállalás esetén pedig támogatássá alakul a hitel. Használt lakásra, valamint cserére is lehet majd használni. A végleges javaslat még nem készült el.
  • A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokban tapasztalható szintnél ne legyen magasabb a benzin ára Magyarországon.
12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:12

Véget ért a kormányinfó

Folytatás valószínűleg két hét múlva.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:08

Hegyi-Karabahban is be kell tartani a kisebbségek jogait

Hegyi-Karabahban is tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy felszólaltak-e a menekülésre kényszerült örmény keresztények érdekében. 

Más kérdésre azt is megjegyezte, tárgyi elvárások nincsenek Svédország felé a NATO-csatlakozással kapcsolatban, csak azt várja a kormány, hogy Stockholm tisztelettel forduljon Magyarország felé. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:00

Nem támogatja a kormány az uniós vétójog megszüntetését

Az Unió átszervezésével kapcsolatban, amelynek következtében elvennék a tagállamoktól a vétójogot, Gulyás azt mondta: jó kedvűen jelezték, hogy nem támogatják az ötletet. Ahhoz ugyanis, hogy ezt elfogadják, egyhangú döntés szükséges, márpedig Magyarország nem szavazná meg az előterjesztést.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:53

700 tanár nem írta alá az új szerződést

Kifejezetten kevés tanár nem írta alá az új szerződést, talán 700 körül van a számuk – mondta Gulyás Gergely. Ez állítása szerint kevesebb mint egy átlagos nyár lemorzsolódási adata, bár végeredmény még nincs, mert a pedagógusok holnapig dönthetnek.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor is készpénzzel fizetett az elmúlt napokban, Gulyás az ezzel kapcsolatos kérdésekre megismételte,  hogy nem tart bulvárkormányinfót. Azt azért elárulta, hogy a kormány tagjai többnyire inkább készpénzzel fizetnek, de előfordul kártyahasználat is, ez a helyzet Gulyás Gergely esetében is. Szerinte nem terelik az embereket a bankkártya-használat felé, és nem támogatják azokat a javaslatokat, amelyek ezt célozzák. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:48

150 milliárd forintba kerülne a Dunaferr újraindítása

Ha a Dunaferr bezár, akkor az újraindítás 150 milliárd forintba kerül – állította Gulyás Gergely, aki szerint emiatt érdemes volt beavatkozni és segítséget nyújtani, mert ha megáll a működés, soha nem indul újra az üzem.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:45

Nem lesz bankadó

Nem lesz bankadó, Varga Mihály szavait úgy kell értelmezni, hogy ez egy elvi lehetőség, de nincs ilyen terv jelenleg. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:43

Nem lesz bulvárkormányinfó

Bulvárkormányinfót nem tartok, és a jövőben sem készülök erre – mondta Gulyás Gergely, aki szerint magánprogramon vett részt Orbán Viktor a ferencvárosi házban, így nem árul el további részleteket. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:33

Hamarosan jön a vasútfejlesztési koncepció

Évekre meghatározza a vasútfejlesztést az a program, amelyről hamarosan dönt a kormány. Ehhez azonban az is kell, hogy jöjjenek a brüsszeli források.

A reptér eladásáról szóló tárgyalások jól állnak, nagyon magas az esélye a megállapodásnak.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:30

A kormány átvette az infláció elleni küzdelmet a jegybanktól

A jegybank nem tudott mit kezdeni a magas infláció ellen, ezért a kormány küzd ellene – mondta Gulyás Gergely, aki szerint átvette a kabinet ezt a feladatot. Ez nem jelenti azt, hogy elégedetlen lenne a kormány Matolcsy Györggyel, vagy a lemondását szorgalmaznák – tette hozzá.  

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:23

Állami pénz nem ment a Megafonhoz Gulyás Gergely szerint

Gulyás Gergely szerint az Európai Unió miatt nem lehet nyilvánossá tenni, honnan kapnak támogatást a civil szervezetek, az EU bírósága ugyanis elkaszálta a STOP Sorosként ismertté vált törvényt. Emiatt nem tudható, a Megafon honnan szerzi 5 milliárdos támogatását, Gulyás Gergely állította: állami pénz nem ment a szervezethez.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:16

Nem elég a katonai erő, a kapcsolatok is fontosak

Ha nem megfelelők a kapcsolatok, nem erősödik Svédország csatlakozásával a NATO, hiába erős az ország katonai ereje – véli Gulyás Gergely. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:13

Semmilyen megszorítás nem lesz

Kiigazítás lesz, de ez nem megszorítás – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ha fizet Brüsszel, akkor a hiány is megfelelő szinten lesz.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:11

Gulyás Gergely szerint indokoltak az egyházaknak juttatott milliárdok, hiába kevesebb a vallásos ember

A kórházak adóssága rekordmagas, tervezi-e a kormány rendezését? – kérdezték, de Gulyás Gergely szerint először fel kell mérni a tartozás pontos mértékét, úgy vélte, ennek mértéke kevesebb mint 100 milliárd forint.

A konténertantermekről azt mondta, hogy 119 helyen telepítettek ilyet. Szerinte az a helyes, ha diákok jól felszerelt és felújított iskolákba járhatnak, de a miniszter szerint a konténeriskolák néha jobb állapotban vannak, mint a rendesek. Olyan kevesen vannak ugyanis néhol a gyerekek, hogy nem nyitják ki az iskola épületét. 

Egyre kevesebb a vallásos ember, de Gulyás Gergely szerint a népszámlálási adatok nem biztos, hogy pontosak, mert csak 60 százalék válaszolt. Az egyházaknak juttatott milliárdok szerinte továbbra is indokoltak, egyes közfeladatokat a felekezetek látnak el, jobb minőségben, mint az állam – fogalmazott.

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:03

A településhatártól számított 1 kilométeren belül nem lehet szélerőmű

A szélerőművek építésének egyszerűsítéséről tárgyal a kormány Brüsszellel, ahhoz ragaszkodik a kormány, hogy a helyi lakosság beleegyezése nélkül ne épülhessen szélerőmű a település határától számított 1 kilométeren belül. 

Arra is kitért, hogy egyelőre nem tervezik az euró bevezetését, és amíg nem érjük el az Unió fejlettségi átlagának 90 százalékát, addig nem is lesz határidő. 

12 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 12:59

A svédeknek nem is fontos a NATO-csatlakozás Gulyás Gergely szerint

Ha a törökök megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást, akkor ez befolyásolja a kormány álláspontját? – kérdezték Gulyás Gergelyt, aki szerint a svédek magatartása azt mutatja, hogy ez nekik valójában nem is fontos. Alapvető tiszteletre és bizalomra van szükség, de a svédek mindent megtettek, hogy ezt lerombolják – jegyezte meg.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#varga mihály#nyugdíjemelés#infláció#uniós támogatás#ma

Címlapról ajánljuk