Belföld

Gulyás Gergely: Jön a nyugdíjemelés, ennyivel több pénz érkezik novemberben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 12:01

Szerdán ülésezett a kormány, és egyebek mellett meghatározták a novemberi nyugdíj-kiegészítés pontos mértékét is. Ősszel nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, aminek célja, hogy külföldről ne kaphasson pénzt választáson induló szervezet. A svédeknek a kormány szerint nem is fontos a NATO-csatlakozás. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra válaszolt az újságírók kérdéseire.

  • Havi 6537 forinttal emelkedik az átlagnyugdíj összege így 217 232 forintra nő. Miután visszamenőlegesen érkezik a kiegészítés, átlagosan nagyjából 85 ezer forintot kapnak majd az idősek novemberben.
  • A kormány szerint várhatóan novemberben már egy számjegyű lesz az infláció, jövőre pedig 2,8 és 4 százalék közötti lesz a gazdasági növekedés. 
  • Ősszel nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, amely a civil szervezeteket és a sajtót szabályozhatja, de pontos részleteket nem árult el Gulyás Gergely sem.
  • A városi CSOK esetében alacsony kamat mellett lehet majd jelentős hitelhez jutni, gyerekvállalás esetén pedig támogatássá alakul a hitel. Használt lakásra, valamint cserére is lehet majd használni. A végleges javaslat még nem készült el.
  • A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokban tapasztalható szintnél ne legyen magasabb a benzin ára Magyarországon.
8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:12

Véget ért a kormányinfó

Folytatás valószínűleg két hét múlva.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:08

Hegyi-Karabahban is be kell tartani a kisebbségek jogait

Hegyi-Karabahban is tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy felszólaltak-e a menekülésre kényszerült örmény keresztények érdekében. 

Más kérdésre azt is megjegyezte, tárgyi elvárások nincsenek Svédország felé a NATO-csatlakozással kapcsolatban, csak azt várja a kormány, hogy Stockholm tisztelettel forduljon Magyarország felé. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 14:00

Nem támogatja a kormány az uniós vétójog megszüntetését

Az Unió átszervezésével kapcsolatban, amelynek következtében elvennék a tagállamoktól a vétójogot, Gulyás azt mondta: jó kedvűen jelezték, hogy nem támogatják az ötletet. Ahhoz ugyanis, hogy ezt elfogadják, egyhangú döntés szükséges, márpedig Magyarország nem szavazná meg az előterjesztést.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:53

700 tanár nem írta alá az új szerződést

Kifejezetten kevés tanár nem írta alá az új szerződést, talán 700 körül van a számuk – mondta Gulyás Gergely. Ez állítása szerint kevesebb mint egy átlagos nyár lemorzsolódási adata, bár végeredmény még nincs, mert a pedagógusok holnapig dönthetnek.

Szijjártó Péter és Orbán Viktor is készpénzzel fizetett az elmúlt napokban, Gulyás az ezzel kapcsolatos kérdésekre megismételte,  hogy nem tart bulvárkormányinfót. Azt azért elárulta, hogy a kormány tagjai többnyire inkább készpénzzel fizetnek, de előfordul kártyahasználat is, ez a helyzet Gulyás Gergely esetében is. Szerinte nem terelik az embereket a bankkártya-használat felé, és nem támogatják azokat a javaslatokat, amelyek ezt célozzák. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:48

150 milliárd forintba kerülne a Dunaferr újraindítása

Ha a Dunaferr bezár, akkor az újraindítás 150 milliárd forintba kerül – állította Gulyás Gergely, aki szerint emiatt érdemes volt beavatkozni és segítséget nyújtani, mert ha megáll a működés, soha nem indul újra az üzem.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:45

Nem lesz bankadó

Nem lesz bankadó, Varga Mihály szavait úgy kell értelmezni, hogy ez egy elvi lehetőség, de nincs ilyen terv jelenleg. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:43

Nem lesz bulvárkormányinfó

Bulvárkormányinfót nem tartok, és a jövőben sem készülök erre – mondta Gulyás Gergely, aki szerint magánprogramon vett részt Orbán Viktor a ferencvárosi házban, így nem árul el további részleteket. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:33

Hamarosan jön a vasútfejlesztési koncepció

Évekre meghatározza a vasútfejlesztést az a program, amelyről hamarosan dönt a kormány. Ehhez azonban az is kell, hogy jöjjenek a brüsszeli források.

A reptér eladásáról szóló tárgyalások jól állnak, nagyon magas az esélye a megállapodásnak.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:30

A kormány átvette az infláció elleni küzdelmet a jegybanktól

A jegybank nem tudott mit kezdeni a magas infláció ellen, ezért a kormány küzd ellene – mondta Gulyás Gergely, aki szerint átvette a kabinet ezt a feladatot. Ez nem jelenti azt, hogy elégedetlen lenne a kormány Matolcsy Györggyel, vagy a lemondását szorgalmaznák – tette hozzá.  

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:23

Állami pénz nem ment a Megafonhoz Gulyás Gergely szerint

Gulyás Gergely szerint az Európai Unió miatt nem lehet nyilvánossá tenni, honnan kapnak támogatást a civil szervezetek, az EU bírósága ugyanis elkaszálta a STOP Sorosként ismertté vált törvényt. Emiatt nem tudható, a Megafon honnan szerzi 5 milliárdos támogatását, Gulyás Gergely állította: állami pénz nem ment a szervezethez.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:16

Nem elég a katonai erő, a kapcsolatok is fontosak

Ha nem megfelelők a kapcsolatok, nem erősödik Svédország csatlakozásával a NATO, hiába erős az ország katonai ereje – véli Gulyás Gergely. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:13

Semmilyen megszorítás nem lesz

Kiigazítás lesz, de ez nem megszorítás – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ha fizet Brüsszel, akkor a hiány is megfelelő szinten lesz.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:11

Gulyás Gergely szerint indokoltak az egyházaknak juttatott milliárdok, hiába kevesebb a vallásos ember

A kórházak adóssága rekordmagas, tervezi-e a kormány rendezését? – kérdezték, de Gulyás Gergely szerint először fel kell mérni a tartozás pontos mértékét, úgy vélte, ennek mértéke kevesebb mint 100 milliárd forint.

A konténertantermekről azt mondta, hogy 119 helyen telepítettek ilyet. Szerinte az a helyes, ha diákok jól felszerelt és felújított iskolákba járhatnak, de a miniszter szerint a konténeriskolák néha jobb állapotban vannak, mint a rendesek. Olyan kevesen vannak ugyanis néhol a gyerekek, hogy nem nyitják ki az iskola épületét. 

Egyre kevesebb a vallásos ember, de Gulyás Gergely szerint a népszámlálási adatok nem biztos, hogy pontosak, mert csak 60 százalék válaszolt. Az egyházaknak juttatott milliárdok szerinte továbbra is indokoltak, egyes közfeladatokat a felekezetek látnak el, jobb minőségben, mint az állam – fogalmazott.

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 13:03

A településhatártól számított 1 kilométeren belül nem lehet szélerőmű

A szélerőművek építésének egyszerűsítéséről tárgyal a kormány Brüsszellel, ahhoz ragaszkodik a kormány, hogy a helyi lakosság beleegyezése nélkül ne épülhessen szélerőmű a település határától számított 1 kilométeren belül. 

Arra is kitért, hogy egyelőre nem tervezik az euró bevezetését, és amíg nem érjük el az Unió fejlettségi átlagának 90 százalékát, addig nem is lesz határidő. 

8 hónappal ezelőttrtl.hu2023. szeptember 28. - 12:59

A svédeknek nem is fontos a NATO-csatlakozás Gulyás Gergely szerint

Ha a törökök megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást, akkor ez befolyásolja a kormány álláspontját? – kérdezték Gulyás Gergelyt, aki szerint a svédek magatartása azt mutatja, hogy ez nekik valójában nem is fontos. Alapvető tiszteletre és bizalomra van szükség, de a svédek mindent megtettek, hogy ezt lerombolják – jegyezte meg.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#varga mihály#nyugdíjemelés#infláció#uniós támogatás#ma

Címlapról ajánljuk