Belföld

„Aki jobban tudja az utat, jöjjön előre” – mondta a vonatpótló busz sofőre, akinek két óráig tartott megtenni a Budapest-Tatabánya távolságot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 21:27

Abszolút szürreális jelenetek a most induló vonatpótló autóbuszokon.

Nem kezdődött zökkenőmentesen a vonatpótló autóbuszok bevezetése a Tatabánya-Budaörs vonalon, ahol a személyvonatok helyett most hétfőtől három hónapon keresztül pótlóbuszok fognak járni. A politológus/volt összellenzéki jelölt Varga Máté azt írta Facebook-oldalán, hogy két óra volt megtenni az utat.

Elbeszélése szerint a buszsofőr egy ponton arra kérte az utasokat: „aki jobban tudja az utat, jöjjön előre”.

Varga posztja szerint „lélekben minden utastársammal felkészültünk az elkövetkezendő három hónap átszállós-nyomorgós hétköznapjaira, arra talán kevesen számítottunk, hogy a gps-t nekünk kell majd helyettesíteni a Budapest-Tatabánya vonatpótló buszokon”.

Emlékeztetett, hogy Tatabánya régóta Budapest elővárosának számít, ahonnan egyre nehezebb bejutni a fővárosba, ezen pedig természetesen a vágányzár sem segít. A budapesti agglomeráció tömegközlekedési helyzetével és a dugókkal korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk.

Varga beszámolója szerint a bejutás Budapestre annyi időbe telt, mint korábban, csak sokkal zsúfoltabb volt a közlekedés. Visszafele viszont különleges élményben volt része: „a Déli pályaudvarról Budaörsig jutottunk személyvonattal, a Volánbusz által szerződött különbuszok a budaörsi vasútállomás mögött várták az utasokat. Három jármű egymás mögött, a MÁV/Volánbusz munkatársai pedig kedvesen útbaigazították a tömeget. Az első busz csak Biatorbágyig, a másik kettő Tatabányáig közlekedik, minden állomáson megáll”.

Olyan is volt, aki kénytelen volt a folyosón állni a célállomásig.

A buszsofőr beszámolója szerint köszönés helyett olyanokat mondott, hogy „engem csak ideküldtek, ne kérdezzenek semmit, nem tudom”. A beszámoló szerint az utat se tudta, „sofőrünkről kiderült, hogy nulla helyismerettel rendelkezik, sem térképet, sem gps-t nem kapott a munkája elvégzéséhez”.

Törökbálinton majdnem sikerült visszakanyarodni Budapestre, itt az utasok jelzése után a felhajtóról tolattak vissza, aztán valamilyen oknál fogva Érd felé indultak. A városhatárt jelző táblánál kapcsolt a sofőr, hogy ez biztosan rossz irány. Az ekkor már morgolódó utasoknak azt mondta: „Aki jobban tudja az utat, jöjjön előre”.

Varga szerint „ekkor azonban még a folyosó is tömve volt emberekkel, természetesen senki nem tudott volna előre fáradni. Az út többi része az alábbiak szerint zajlott:

„Biatorbágyra még ezután sem sikerült közúton eljutnunk, csak felhajtottunk az autópályára, ahonnan Biatorbágy után 3 km-rel sikerült csak lejönnünk. Közúton vissza Biatorbágyig, majd a felesleges hurkok után már rendben eljutottunk Bicskére. Szár és Szárliget után ismét autópálya következett, ahonnan - mivel csak az óvárosi lehajtónál tudunk lejönni - ismét vissza kellett kanyarodnunk Alsógallára, majd a városon keresztül értünk célba”.

„A szabályozhatatlan, jéghideg levegőt a nyakunkba eresztő klíma, a szűkös hely, a kétórásra nyúlt menetidő és a mérföldeket bolyongó, dunántúli Kóbor Grimbusz feledhetetlenné tette az első napunkat ebből a csodás három hónapból”.

Hozzátette, hogy „köszönjük az élményt Lázár Jánosnak, és az elmúlt 13 év sikeres közlekedés-fejlesztés politikájának”, Szerinte „a MÁV/Volánbusz dolgozóinak, és az ország minden pontjáról idevezényelt buszvezetőknek csak köszönettel tartozhatunk, miattuk működik még a rendszer úgy, ahogy. Az utasok mellett ők is elszenvedői a dilettáns politikai döntéseknek. Köszönöm a munkájukat, természetesen nem rájuk haragszom”.

Nyitókép: Facebook

Hozzászólna?

#Belföld#máv#vonatpótló#busz#tatabánya#budapest#késés

Címlapról ajánljuk