Belföld

Zaklatott évkezdés: tesis tartja a matekot, angol óra hol van, hol nincs

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 16:45

Kérdés, meddig lehet még betömkodni a lyukakat.

Testvérem technikumában egy angoltanár Hollandiába költözött a nyáron, de mivel nem tudták pótolni, ezért az angolórát továbbra is ő tartja, csak online videóhívással

– írta a Telexnek egy másodéves tanárszakos hallgató arra reagálva, hogy múlt héten felhívásban kérték: írják meg nekik, hogyan próbálják meg kezelni az iskolákban a tanárhiányt.

A pedagógushiányról egyelőre nincsenek hitelt érdemlő számszerű adatok, de a jelek szerint egyre több iskolában állnak elő sajátos helyzetek emiatt.

A levelekből kiderül, hogy az iskolák leginkább nyugdíjas tanárok és végzős tanárhallgatók foglalkoztatásával igyekeznek orvosolni a problémát, de az is visszatérő elem, hogy több iskolában nem szakos tanárok tanítanak egy-egy tantárgyat vagy órát, így próbálják pótolni a leginkább hiányzó matematika, nyelv- és természettudományos tárgyak oktatóit. 

Egy szülő szerint a lánya általános iskolájában évek óta hiány van angolt, matekot, természettudományokat tanító tanárokból. „A matekot a tesi tanár tartja, a természettudományokat egy tanár tartja és a könyvtáros. Angolóra hol van, hol nincs, talán egy tanár van, ezért az eddigi kiscsoportos órákat most már összevontan tartják teljes létszámmal, és eltérő tudásszintekkel.”

Egy vidéken élő negyedikes diákot a családja felső tagozatból szeretne átvinni másik iskolába. A Telexnek a család azt írta: 

most már az iskolakeresésnél nemcsak az számít, hogy mennyire jó színvonalú a választott intézmény, vagy milyen messze van a család lakóhelyétől, hanem az is, hogy mennyi, és milyen szaktanárok hiányoznak az iskolából.

Az RTL Híradó a tanév elején forgatott a tanárhiányról:


Nyitókép: Pixabay

#Belföld#tanítás#oktatás#státusztörvény#tanárok#tanárhiány#iskola#tanév#iskolák

Címlapról ajánljuk