Belföld

A BKK arra biztatja Facebook-oldalán az utasokat, hogy nyomják meg a vészjelzőt, ha hajléktalant látnak a villamoson

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 14:03

Van, akinek ez jut eszébe arról, hogy új villamosok érkeznek a fővárosba.

Mint korábban írtuk, végül megszületett a kormánydöntés arról, hogy Budapest 51 új, korszerű villamost vásárolhat uniós forrásból. Facebook oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is megosztotta az új járművek érkezéséről szóló hírt.

A bejegyzés alatt egy hozzászóló arról írt, hogy szerinte hiába érkeznek új villamosok, ha azokon hajléktalanok utaznak, „olyan büdös lesz rajta, hogy az ember nem tud megmaradni”. A kommentre a BKK is válaszolt, jogosnak tartva a felvetést. Majd szabadkoztak, hogy a napi, tízezernél több járatra mindössze néhány száz ellenőrük van, akik „egyáltalán nem tudnak ott lenni minden járatinduláson”.

Ha hajléktalannal találkozol, nyugodtan jelezd a villamosvezetőnek a jármű vészjelzőjén, köszönjük!

– írta a BKK.

A BKK arra biztatja Facebook-oldalán az utasokat, hogy nyomják meg a vészjelzőt, ha hajléktalant látnak a villamoson


Később a hozzászólások eltűntek a BKK Facebook-oldaláról, de nyomuk maradt, mert néhányan válaszoltak rá: volt, aki egyetértett a felvetéssel, más azt írta, hogy fagyban az éjjeli járatokon megtűrik a hajléktalanokat, mert előfordult, hogy valaki a buszmegálló padján fagyott halálra. Egy azóta eltűnt hozzászólásban valaki azt is írta, hogy a vészjelző nem erre való.

Tavaly videón is megörökítették, ahogy a 19-es villamos vezetője agresszív hangon zavarta le a járművön utazó hajléktalan embereket. Bár sokan voltak, akiknek tetszett ez az eljárás, a szegénységben élő, bizonytalan lakhatású embereknek segítő Utcajogász Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak ugyan bizonyos feltételek, ami alapján ki lehet zárni valakit a közösségi közlekedésből, de nem lehet valakivel megalázóan beszélni azért, mert hajléktalan. A szervezet szerint a hajléktalan embereknek tulajdonított kellemetlenségek mögött fontos meglátni a nehéz élethelyzeteket, feltételezni, hogy mindenki szívesebben utazna szép és tiszta ruhában, ha erre lehetősége lenne – ehhez mindenki számára biztosítani kellene a méltó lakhatást, ami a jelenlegi lakáspiaci árak, valamint az önkormányzati és állami lakásgazdálkodás leépítése miatt lehetetlen.

A témával a Házon kívülben is foglalkoztunk. Arról pedig itt írtunk, hogy miért érzik úgy sokan, hogy meg kell osztaniuk nyilvánosan véleménynek álcázott gyűlölködésüket, előítéleteiket egy olyan csoporttal szemben, amely nem tudja megvédeni magát.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#bkk#hajléktalanok#emberi méltóság#tömegközlekedés

Címlapról ajánljuk