Belföld

Utcajogász: Nem lehet valakivel csak azért megalázóan beszélni, mert hajléktalan

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 17:08

A szervezet szerint mégsem meglepő, hogy a hajléktalan emberekkel így bánnak.

Komoly visszhangja volt annak az rtl.hu-n megjelent felvételnek, amelyen a BKV villamosvezetője megalázó hangnemben szállított le hajléktalan embereket a járműről. Az esettel kapcsolatban hétfőn a szegénységben élő, főleg hajléktalan vagy bizonytalan lakhatású embereknek segítő Utcajogász Egyesület is megírta álláspontját.

Az egyesület szerint bizonyos feltételek alapján ki lehet zárni valakit a közösségi közlekedésből, de ebben az esetben is érvényesülniük kell az Alaptörvényben előírt általános alapelveknek – így az emberi méltóság sosem sérülhet. Az eljárás, az alkalmazott hangvétel nem jelenthet hátrányos megkülönböztetést,

azaz nem lehet valakivel csak azért megalázóan beszélni, mert hajléktalan.

A szervezet emlékeztet arra is, hogy 2018. október 15. óta az egész országban szabálysértésnek minősül a közterületi hajléktalanság, számos hajléktalan embert bíróság elé állítottak. Az Alkotmánybíróság is megvédte 2019-es döntésében a hajléktalanok kriminalizációját.

Ebben a jogszabályi környezetben aligha meglepő, hogy hajléktalan emberekkel megalázóan bánnak, legyen szó akár a közösségi közlekedésben való részvételről, akár hatósági eljárásról

– írja az Utcajogász. Az egyesület jelenleg három olyan hajléktalan személyt is képvisel, akiket a rendőrök nemcsak bántalmaztak, de „szórakozásként” felvételt is készítettek megalázásukról.

A szervezet szerint a hajléktalan embereknek tulajdonított kellemetlenségek mögött fontos meglátni a nehéz élethelyzeteket, azaz feltételezni, hogy mindenki szívesebben utazna szép és tiszta ruhában, ha erre lehetősége lenne. Ehhez mindenki számára biztosítani kellene az emberhez méltó lakhatást, ami a jelenlegi lakáspiaci árak és az állami-önkormányzati lakásgazdálkodás leépítése miatt lehetetlen.

Az alapvető tisztálkodás feltételei más módon sem megoldottak, Budapesten nincs elég nyilvános mosdó. 2017-ben az alapvető jogok biztosa is aggályosnak találta, hogy nincs elég közvécé, miközben szabálysértésként büntetendő, ha valaki közterületen könnyít magán.

A villamosos incidens ügyében megszólalt Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ Vezérigazgatója, valamint a járművezetők szakszervezete is. Előbbi szerint a tömegközlekedés nem melegedő, és nem is hajléktalanszálló, míg az érdekképviselet azt írta, évtizedek óta fennáll a konfliktus a járművezetők és a járműveket „életvitelszerűen használó” otthontalanok között.

Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

#Belföld#utcajogász egyesület#hajléktalanság#villamos#megalázás#szegénység#ma

Címlapról ajánljuk