Belföld

Mindennaposak a konfliktusok a BKV-járművezetők és a hajléktalanok között a szakszervezet szerint

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 9:19

Állítják, kollégáik kedvtelésből nem alázzák meg a társadalom perifériáján élő embereket, akiknek „nagy része agresszív, büdös, koszos, hangos, zavarja az utasokat“, emellett sokszor ittasan balesetet okoznak.

Évtizedek óta fennáll a konfliktus a tömegközlekedési eszközöket életvitel szerűen használó hajléktalanok és a járművezetők között. A kollégáink magukra maradtak egy olyan problémával, amiért nem felelősek, nincsenek hozzá eszközeik és nem is feladatuk kezelni a helyzetet, amelynek maguk is elszenvedői

– reagált Facebook-oldalán a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete az rtl.hu által megosztott videóra. Ezen az látható és hallható, ahogy egy budapesti villamos járművezetője kemény szavakkal zavart le két hajléktalant a járműről.

„Elhatárolódunk attól a feltételezéstől, hogy kollégáink kedvtelésből megaláznák a társadalom perifériáján élő embereket, azonban sajnos előfordul, hogy a tehetetlenség nem helyénvaló cselekedetekhez vezet. Természetesen ez egyik kolléga viselkedésére sem mentség” – írta a szakszervezet elnöke, Deák Krisztián.

A járművezetők érdekképviselete szerint „az érintett hajléktalanok nagy része agresszív, büdös, koszos, hangos, zavarja az utasokat”. Rendszeres, hogy alkoholos állapotuk miatt leesnek az ülésről, balesetet okoznak: ez az alapvető probléma mellett kiemelt teher egy járművezetőnek, hiszen az időigényes és sok papírmunkával járó eljárásban először az ő felelősségét vizsgálják.

Azt írták: gyakori, hogy ezek az emberek állapotukból kifolyólag nem tudják visszatartani a vizeletüket, székletüket, beszennyezik a járműveket. A járművet ilyenkor kiveszik a forgalomból, de sokszor az a hajléktalan átszáll a követő járműre és beszennyezi azt is.

Deák Krisztián szerint a konfliktusok mindennaposak: az érintett személyek nem hajlandóak leszállni, agresszívek, semmibe veszik a kollégáik kéréseit, rendszeresen inzultálják, köpködik a járművezetőket.

Az rtl.hu-n megosztott videó készítője hírportálunknak azt állította, hogy a villamosvezető nem kérte meg a hajléktalanokat a jármű elhagyására, hanem rögtön agresszívan, megalázóan lépett fel ellenük. A videón azonban már csak a szidalmazás látható és hallható, az előzmények nem.

A BKV Zrt. rtl.hu-nak küldött válasza szerint a felvételek alapján megkezdték az eset kivizsgálását, a járművezetőktől pedig minden esetben elvárják „a kulturált, utasbarát munkavégzést”.

#Belföld#bkv#hajléktalan#szakszervezet#ma

Címlapról ajánljuk