Belföld

Pulzus: a budapestiek többsége támogatná a BKK-rendészetet

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 17:57

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje továbbra is bőven előzi Szentkirályi Alexandrát a fővárosban – derül ki a Pulzus Kutató LMP megrendelésére készített felméréséből. A volt közlekedési államtitkár szerint a tömegközlekedés nem hajléktalanszálló, ezért azt ígérte, hogy megválasztása esetén felállítja a BKK-rendészetet. A közvélemény-kutatás eredményei szerint a budapestiek nagy többsége támogatja javaslatot.

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje továbbra is előzi Szentkirályi Alexandrát, de még mindig Karácsony Gergely első helyét egyelőre nem fenyegeti. A fővárosiak nagy többsége egyetért a Vitézy által javasolt BKK-rendészet felállításával is – derül ki a Závecz Tiborhoz köthető Pulzus Kutató LMP megrendelésére készített felméréséből, amit elsőnek az rtl.hu-n ismertetünk.

Az adatokat április 3. és 5. között vették fel, ehhez 500, tizennyolc év feletti budapesti választót kérdeztek meg okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével. A friss felmérés eredményei alapján főpolgármester-jelöltek támogatottság a következőképpen néz ki.  

  • Karácsony Gergely (DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd): 39 százalék;
  • Vitézy Dávid (LMP-Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22 százalék;
  • Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP): 16 százalék;
  • Grundtner András (Mi Hazánk): 1 százalék;
  • Brenner Koloman (Jobbik-Konzervatívok): 1 százalék;
  • Nem tudja, nem válaszol: 21 százalék.

Az eredmények azt mutatják, hogy az erőviszonyok semmit sem változtak a hasonló módszertannal, szintén az LMP megrendelésére készült, március 19. és 21. közt végzett Pulzus-kutatás óta: Karácsony stabilan vezet, Szentkirályi vagy Vitézy Dávid esetleges visszalépése esetén azonban szoros küzdelem alakulhatna ki. A jelöltek közül egyedül Grundtner András támogatottsága csökkent egy százalékponttal, mindenki másé változatlan maradt.

A felmérésben megint megmérték a fővárosi listák támogatottságát is. Mutatjuk az eredményeket, a zárójelben pedig jelöltük, mi változott két hét leforgása alatt:

  • Karácsony Gergely vezette DK-MSZP-Párbeszéd: 31 százalék (+1 százalék);
  • Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz-KDNP: 16 százalék;
  • Vitézy Dávid vezette LMP és civilek: 15 százalék (+1 százalék);
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 8 százalék (-2 százalék);
  • Soproni Tamás vezette Momentum: 6 százalék;
  • Mi Hazánk: 3 százalék;
  • Jobbik-Konzervatívok: 1 százalék;
  • Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

Karácsony előnye magabiztosnak tűnik, de a Fővárosi Közgyűlésben a fenti adatok szerint nem lenne meg az abszolút többsége. A múlt hónapban egyébként a Republikon is arra jutott, hogy Vitézy lenne a második, Karácsony Gergely pedig nagy fölénnyel nyerne a választáson, de a Kétfarkúak nélkül nem lenne közgyűlési többsége.

A budapestiek támogatnák a BKK-rendészetet

A múlt héten Vitézy Dávid azt ígérte, ha megválasztják főpolgármesternek, létrehozza a BKK-rendészetet, amellyel éjjel-nappal felügyelnék a járművek rendjét és tisztaságát. Az elképzelése szerint a BKK-rendészet 200 fős lenne, munkatársai a BKK kék villogós autójával 15 perc alatt kiérnének, segítve „a bűzlő, hangoskodó elemek” elleni fellépésben. Az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkára kifejtette, „a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló”, ezért a másokat zavaró embereket lezavarná a járművekről. A mostani Pulzus-kutatásban ki is kérték a budapestiek véleményét az ötletről. 

Új tartalom
Fotó: LMP / Pulzus

A kérdés így szólt: „Egyetértesz azzal, hogy a közösségi közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében létre kéne hozni a BKK-rendészetet, melynek feladata lenne az elfogadhatatlan módon viselkedő utasok leszállítása az adott járatról?” A válaszokból pedig az derül ki, hogy

a budapestiek 55 százaléka teljesen egyetért a BKK-rendészet felállításával. Tízből mintegy hárman „inkább egyetértenek”, és mindössze a megkérdezettek 12 százaléka válaszolta azt, hogy inkább, vagy egyáltalán nem támogatja.

A Város Mindenkié Csoportnál egyébként azt mondják, hogy nem helyes, hogy Vitézy összemossa a hajléktalanságot az erőszakkal vagy a zaklatással.

Karácsony készen áll a vitára, Vitézy odaszúrt a főpolgármesternek

Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot és Brenner Kolomant szerdán az RTL Híradó riportere arról kérdezte, részt vennének-e egy főpolgármester-jelölti vitán. Karácsony azt mondta, mindenkivel szívesen vitázik, aki rajta lesz a szavazólapon. Szentkirályi azonban szerinte nem lesz rajta, ezért megvárná, hogy hivatalosan is Vitézy legyen a Fidesz jelöltje. Vitézy erre úgy reagált: akár holnap is készen áll a vitára, és szerinte abban, hogy a jelöltek az utolsó pillanatban visszalépnek. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje is megmérettetné magát egy esetleges vitán.


Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#vitézy dávid#bkk#rendészet#lmp#Szentkirályi Alexandra#karácsony gergely#fidesz#felmérés#közvélemény-kutatás#főpolgármester-választás#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk