Belföld

Vitézy Dávidra a fideszesek szavaznának, nagy fölénnyel nyerhet Karácsony Gergely

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 9:36

Jelen állás szerint viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nélkül nem lesz Karácsony Gergelynek közgyűlési többsége.

Csak minimálisan képes megszólítani a balliberális szavazókat Vitézy Dávid – derült ki a Republikon Intézet felméréséből, amely az LMP-s jelölt, valamint Karácsony Gergely szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgálta. 

Összesen öten küzdhetnek majd június 9-én: rajtuk kívül a indul a kormánypártok jelöltjeként Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő, a jobbikos Brenner Koloman, valamint a Mi Hazánk színeiben Grundtner András.

A Republikon Intézet felmérése szerint Karácsony Gergely szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy szavazóinak legnagyobb része Fidesz–KDNP-szavazó. A volt államtitkár csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, leginkább a Magyar Kétfarkú Kutya Párt körében van többlete. Az LMP támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. Vitézy neve indulásának bejelentéséig többször a Fidesz potenciális jelöltjeként merült fel.

Karácsony Gergely abszolút többséggel nyerne a választáson, Vitézy 22 százalékot, a Fidesz jelöltje, esetünkben Szentkirályi Alexandra 17 százalékot szerezne.

Abban az esetben, ha nincs Fidesz-jelölt, Karácsony továbbra is 50 százalék feletti eredményt tudna hozni, a képviselet nélkül maradt Fidesz-KDNP szavazók pedig többnyire Vitézy Dávid, kisebb részben a Mi Hazánk színeiben induló Grundtner András mögé sorakoznának fel. (Ha Szentkirályi Alexandra visszalépne, és nem indulna fideszes jelölt, a következő eredmény születne: Karácsony Gergely 53 százalék, Vitézy Dávid 34 százalék, Grundtner András 9 százalék, Brenner Koloman 4 százalék.)  

Összességében a főpolgármesteri szék lesz az ellenzéki tömb kisebb gondja, rossz szereplés kellene hozzá, hogy Karácsony elveszítse pozícióját. 

A lista és ezáltal a közgyűlés ennél nagyobb fejfájást okoz, mert jelenlegi számítások szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nélkül nem lesz Karácsonynak közgyűlési többsége. A legnehezebb mégis a kerületek megtartása; bár ezek közgyűlési mandátummal nem járnak, egyáltalán nem mindegy, hány kerületi polgármesteri helyet tud az ellenzék megtartani, és milyen kerületi közgyűlés összetétel mellett.

Korábbi cikkünkben arról beszéltek politikai szakértők, hogy megkavarhatja az erőviszonyokat, ha Magyar Péter beáll valamelyik jelölt mögé. Vitézy Dávid az RTL-nek elárulta, miért jelölteti magát a főváros élére. 


Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#karácsony gergely#vitézy dávid#felmérés#republikon intézet#brenner koloman#Grundtner András

Címlapról ajánljuk