Belföld

Karácsony és Vitézy között dőlhet el a főpolgármesterség – de nagy kérdés, hogy Magyar Péter beszáll-e a kampányba

Mohos MátéMohos Máté

2024. március 20. 5:01

Nem indította túl későn kampányát Vitézy Dávid, aki ismertségének, szakmaiságának és pártpolitika-ellenes üzenetének köszönhetően komoly, reális jelölt lesz a júniusi főpolgármester-választáson. Karácsony Gergely azzal kampányolhat, hogy a Fidesszel próbálja egybemosni a volt BKK-elnököt, a Fidesz pedig azzal, hogy a baloldalhoz köti őt – de mi lesz, ha még Magyar Péter is beszáll a kampányba? Politikai elemzőket kérdeztünk arról: vajon két szék között a padlóra esik Vitézy, vagy tényleg városvezető lesz belőle?

Bejelentette Vitézy Dávid korábbi BKK-vezér, hogy jelöltként indul el a 2024. júniusi főpolgármester-választáson. A politikus nevét először az LMP dobta be, de bejelentkező kampányvideójában nem említette a pártot. A szemlátomást profi stáb által készített felvételen Vitézy a főváros és az agglomeráció problémáit taglalja, és hangsúlyozza:

Budapest pártpolitikai csatatérré vált, ezen szeretne ő főpolgármesterként felülemelkedni.

Vitézy már az ötödik jelölt, aki indul a posztért: a kormánypártok Szentkirályi Alexandrát indítják, a Jobbik Brenner Kolomant, a Mi Hazánk Grundtner Andrást, míg a DK-Momentum-Párbeszéd-MSZP Karácsony Gergelyt.

Mekkora fába vágja ezzel a fejszéjét a városfejlesztési szakember, aki korábban a Tarlós-önkormányzat időszakában fejlesztette a tömegközlekedést, viszont az utóbbi időkben többször is összekapott a Fidesszel – főként Lázár Jánossal –, amióta elvesztette államtitkári megbízatását? Vajon mennyire tolja a Fidesz szekerét Vitézy a puszta ténnyel, hogy elindul, milyenek az esélyei az ellenzék erős jelöltjéhez képest? Személyében olyan szakmai jelölt állt elő, akinek valós esélye van megnyerni a választást? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ László Róberttel, a Political Capital elemzőjével és Mráz Ágoston Sámuellel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetőjével. Az is szóba került, mennyire forgatná fel a választásokat, ha a mostanában oly sok figyelmet kapó Magyar Péter beállna az egyik jelölt mögé.

Karácsony komolyabb kihívóra akadhatott Szentkirályi Alexandránál

Abban mindkét elemző egyetértett: egyáltalán nem váratlan hír, hogy Vitézy indul a választásokon. „A személyes előkampányát Vitézy már januártól folytatja” – mondta Mráz. Szerinte „a fővárosban politikával foglalkozók számára ez egyáltalán nem derült égből villlámcsapás”. László azt mondta: „egy ismeretlen jelölt felépítésére nem feltétlenül lenne elég három hónap, de Vitézy Budapesten már közel húsz éve tényező”, aki korábban fontos pozíciókat is betöltött, így nem a semmiből jön. Az indulási bejelentést ő is „formalitásnak” tartja, mivel Vitézy már hónapok óta kampányol. 

Mennyire hitelesen tudja hozni Vitézy a pártpolitikán felül álló, „szakmai” jelölt szerepét, és képes lehet-e ezzel szavazatokat gyűjteni? Mráz szerint 

ez egy jó hívószó, mivel komoly hagyománya van a pártellenességnek mind az értelmiségiek, mind az átlagemberek körében, Budapesten és az országban is.

László szerint „az is egyértelmű volt, hogy Vitézy szakmai imidzzsel igyekszik majd megszerezni a fővárosiak támogatását”. Szerinte kihívást jelent azért a korábbi pozícióit a Fidesz rendszerén belül betöltő Vitézynek, hogy pártpolitikától független jelöltként fogadtassa el magát. Karácsony Gergelynek szerinte most az az érdeke, hogy összemossa Vitézyt Szentkirályi Alexandra kormánypárti jelölttel, és mindkettőjüket a Fidesz embereként állítsa be. Ezzel Mráz is egyetértett: „A kampány arról fog szólni, hogy Karácsony jobboldali politikusként akarja feltüntetni Vitézyt. Az ellenfelei – különösen a főpolgármester – Vitézy szakmai, párton kívüli önképét igyekeznek majd lerombolni.”

László úgy látja, hogy „ez a verseny Karácsony és VItézy között fog eldőlni”, így valószínű, hogy Karácsony inkább fogja Vitézyt támadni, mint Szentkirályit.

Szerinte Vitézy profi stábbal dolgozik, ahogy az már a bemutatkozó videójából is látszott: úgy véli, semmiképp se indult volna el a választáson, ha nem gondolná azt, hogy meg tudja nyerni. „Szentkirályi Alexandrára viszont aligha tekint bárki is esélyesként – nem is hiszem, hogy azért küldte őt a Fidesz csatasorba, hogy nyerjen” – fogalmazott.

Mráz szerint ezt a képet árnyalja, hogy habár Vitézy korábban valóban a Fidesz politikusa volt, Karácsony még ciklusa elején őt akarta kinevezni a BKK élére. „Nem lesz könnyű elsütnie Karácsony Gergelynek azt a vádat, hogy Vitézy még mindig a Fidesz embere lenne.” Azért is „kemény kampányra kell készülni”, mert „ha Karácsony szavazóinak csak az egynegyedét el tudja vinni Vitézy, akkor már a Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje is labdába rúghat”.

A főpolgármester kampányindítójáról az alábbi riportban számolt be az RTL Híradó:

Még sok a kérdés: köztük az, megszólal-e Magyar Péter

László azt is elmondta: Vitézy Dávid „különleges figurája a magyar közéletnek. Kétségtelen, hogy sok kormányellenes szavazó is elismeri a szakmai felkészültségét, de egyáltalán nem biztos, hogy ez szavazatokra is váltható. Márpedig ahhoz, hogy legyőzze a regnáló főpolgármestert, a fideszes szavazatok mellett ellenzékiekre is szüksége van.”

Ami még kérdés szerinte, hogy mi történik, ha a közéletbe az utóbbi hónapokban betörő Magyar Péter beáll-e az egyik jelölt mögé – aki valószínűleg Vitézy lenne, hiszen Magyar és Karácsony már elhatárolódtak egymástól, a Fidesszel pedig híresen nincs jóban.

Egy Vitézy-Magyar összeborulás László Róbert szerint még kuszábbá tenné az amúgy is meglehetősen bonyolult képet.  

Mráz szerint ez „nagyon teoretikus kérdés”. Azon is múlna a dolog, hogyan jelentené be támogatását Magyar, ahogy arról sem érdemes szerinte találgatni, hogy vajon milyen sikeresen tudná becsatornázni ő a budapesti szavazókat az egyik jelölt mögé.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint „ami nyitott kérdés még, hogy a Karácsony Gergely körüli botrányok mekkora hatást fognak gyakorolni erre a választásra. Beszélhetünk itt a hídpénzbotrányról vagy a műanyag tégelybe gyűjtött pénzről a 99 Mozgalomnál.” Ő még arra is kíváncsi lesz, hogy Szentkirályi Alexandra mennyire lesz képes kampányával megszólítani a szavazókat, hiszen még ez sem kezdődött el.

Még egy dologban egyetértettek az elemzők: a kampányhoz forrásokra is szüksége lesz Vitézynek, az pedig nem teljesen tiszta, honnan szerezi meg ezeket. Mráz azt mondta, nem szeretne találgatni, pontosan kik is alkotják Vitézy pénzügyi-politikai „hátországát”, de arra felhívta a figyelmet, hogy a politikus nevét már sokszor lehetett egy mondatban hallani az LMP-s Ungár Péterével. „Egy ekkora párt forrásai potenciálisan elegek lennének a kampányt finanszírozni”, ráadásul a tehetős Ungár, ha nagyon akar, akár saját vagyonából is áldozhat erre a politikai versenyre.

Szentkirályi Karácsonyt, Karácsony Vitézyt támadja

Az rtl.hu korábban beszámolt arról, hogy Karácsony Gergely máris Vitézy fideszes múltjáról beszélt. Azt mondta: „Főpolgármesterré választásom után szakmai feladatra kértem fel Vitézy Dávidot. Azt mondta, nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi. Szakmai feladatra nem engedték, most politikaira küldik. Sebaj.” Hozzátette: „A szabad Budapest a menekülőket befogadja, a betolakodókat legyőzi.”

A másik jelölt, Szentkirályi Alexandra korábban megtisztelőnek nevezte, hogy felkérést kapott a jelöltségre, és arról beszélt, hogy Budapest Gyurcsány Ferenc fogságában van. Karácsony Gergely annyit reagált: „a főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké”.


A Híradónak adott friss interjújában Vitézy Dávid civil-LMP-s jelöltként határozta meg magát. „Azt gondolom, tudnám ezt jobban csinálni, tudnék a budapestiek hasznára lenni” – fogalmazott. Az alábbi interjúban arról is beszélt, mi motiválja az indulásban:

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#karácsony gergely#vitézy dávid#Szentkirályi Alexandra#kampány#politológus#Nézőpont Intézet#political capital#elemző#főpolgármester#választás#ma#lászló róbert#mráz ágoston sámuel#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk