Belföld

„A cetlin lévő név nyerjen” – minisztériumi dolgozók mondták el, hogyan ment a Schadl-Völner ügy korrupciója

rtl.hurtl.hu

2023. február 1. 10:26

Fideszes képviselők neve is felbukkan. 

A Telex birtokába jutott a Schadl György és Völner Pál nevével fémjelzett korrupciós ügy néhány tanúvallomása, amiben minisztériumi dolgozok beszélnek arról, hogyan nézett ki a végrehajtói pályázatok megbundázása.

A szabályok szerint a végrehajtói helyekre pályázó emberek kinevezéséről objektív pontszámok alapján kellett volna dönteni. Pontszám járt a beadott dokumentumokért, majd szóbeli meghallgatáson is pontozták őket. A legtöbb pontot kapott jelöltek nevét felterjesztették az Igazságügyi Minisztériumnak, ahol egy felső vezető döntött a győztesről – írta a Telex.

Egy minisztériumi dolgozó elmondta, Schadl György és Völner Pál folyamatosan egyeztettek, hogy kiket kell győztesnek kihozni, hogy „a cetlin levő név nyerjen”. Volt olyan pályázó, aki bár egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni, a végrehajtói kamara egyik delegáltja mégis úgy ítélte, hogy „nem is volt olyan rossz”.

Egy miniszteri dolgozó elmondta:

Az azért feltűnt nekem, hogy volt olyan jelölt, aki a meghallgatáson teljesen lenyűgözött, nagyon jól szerepelt, és mégis nagyon alacsonyra lett értékelve nála a szóbeli szereplés, és nem is került kinevezésre.

Volt olyan meghallgatás, amely után Schadl letette az asztalra a telefonját, a képernyőn egy kézzel írt irat látszott, és mosolyogva közölte, hogy „gyerekek, mutatom, mi lesz” – írta a Telex.

A lap cikke szerint több tanú is említette, hogy a pályázatoknál láttak listákat a „támogatott” emberekről, és egyes nevek mellett monogramok és nevek voltak, hogy kik támogatják őket „magasabb szintről”. Azokon mások mellett Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselők neve is felbukkant. Voltak olyan monogramok is, amikről nem derült ki, hogy kiket takarnak: Ko. Zs., M. L., L. T., R. T., B. T.

A minisztériumban a vallomások szerint többen tudtak a rendszer működéséről:

Az államtitkárságon nem nagyon lehetett olyan kolléga, aki akár csak pletyka szinten nem tudott a dologról. Abban is szinte biztos vagyok, hogy a főosztályvezető feletti vezetői szintek is tisztában voltak mindennel.

Varga Judit neve is elhangzik a Schadl-Völner ügyben kiszivárgott felvételeken

Völner Pál: Pár embernek meginogna a széke, ha kinyitná a száját

Schadl György azt állítja, csak italokat ajándékozott Völner Pálnak

Völner–Schadl-iratok az rtl.hu-n  

Az rtl.hu által megismert hanganyagok és dokumentumok alapján beszámoltunk arról, hogy „nem beazonosítható személyi körrel” akart kapcsolatba lépni a börtönből Schadl György, tőlük pedig azt várta a végrehajtói kar elnöke, hogy előmozdítsák az ügyét. A várt segítség elmaradása esetén pedig „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült.  

Schadl György egy másik beszélgetés során a feleségén keresztül azt üzente valakinek: „nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel”. A páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket egyébként megsemmisítették.

A Schadl-ügy egyik vádlottja ellen viszont eljárást indítottak, mert egy barna medve preparált bőrét találták meg nála a házkutatáson.

Völner Pál volt igazságügyi államtitkár tavaly márciusi, írásbeli vallomása alapján arról is beszámoltunk, hogy Völner azt állította, senkitől sem kapott kenőpénzt, bűncselekményt nem követett el, a kérdéses időszakban pedig nem ő felelt a végrehajtók kinevezéséért, így nem is tudta volna befolyásolni az akár százmilliós bevételekkel járó pozíciók kiosztását. Maga helyett két másik államtitkárt nevezett meg a terület felelőseként, de azt is megjegyezte, hogy szerinte őket sem vesztegette meg senki.

Völner Pál tavalyi írásbeli vallomsában azt is közölte, országgyűlési képviselőként mindig kötelességének érezte, hogy segítsen a hozzá fordulókon. Egyebek mellett ezzel magyarázta, hogy miért folyt bele olyan ügyekbe is, amelyek nem tartoztak az államtitkári feladatköréhez. A vádirat és a telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint például pályázati pénzhez segített volna egy találmányt is.

Az exállamtitkár egyébként egy ideig pihentette a telefonját a Pegasus-ügy kirobbanása után

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#völner pál#korrupció#végrehajtói kar#ma

Címlapról ajánljuk