Belföld

„60-70 országgyűlési képviselő feldobása is felmerült” – így próbálhatott egérutat nyerni Schadl György

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. január 23. 14:16

„Nem beazonosítható személyi körrel” akart kapcsolatba lépni a börtönből Schadl György, tőlük pedig azt várta a végrehajtói kar elnöke, hogy előmozdítsák az ügyét. A várt segítség elmaradása esetén pedig „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült – a korrupciós botrány nyomozati anyaga szerint a bíróság ezzel indokolta tavaly, miért kell meghosszabbítani Schadl György feleségének a lehallgatását. Az rtl.hu birtokába került hanganyagok és dokumentumok szerint Schadl György egy másik beszélgetés során a feleségén keresztül azt üzente valakinek: „nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel”. 

„Megállapítható az is, hogy dr. Schadl György dr. Schadl Baranyai Helgán keresztül jelenleg nem beazonosított személyi körrel kívánt konspirált módon kapcsolatba lépni, 

a várt segítség elmaradása esetére „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült.

Az érintettel szemben a leplezett eszközök alkalmazása továbbra is indokolt” – áll a Schadl György feleségének lehallgatását lehetővé tevő döntés indoklásában.

Az rtl.hu által megismert nyomozati anyagok és hangfelvételek szerint a házaspár rendszeresen beszél egymással a végrehajtói kar elnökének letartóztatása óta. Az egyik telefonhívás alkalmával Schadl György azt üzente közös ismerősüknek a feleségén keresztül, hogy „csipkedje magát”, 

nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel.

A titokzatos segítők későbbi beszélgetések során is szóba kerülnek, egyszer például arról beszélt a feleségének virágnyelven, hogy nem tudja elmondani, de „félig van rendben" minden.

„Két dologra koncentrálnak a barátaim. Az egyik részét már megoldották, a másikat még nem” – mondta Schadl György a hangfelvételen.  

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke egyébként korántsem mindig ennyire magabiztos, az egyik alkalommal például igen elkeseredetten azt mondta: 

egy ruppót nem ér az életem, egy forintot nem ér, ha egy kicsit is reálisan nézzük.


Az ügy másodrendű vádlottjának, Völner Pálnak a felesége a Blikk cikke szerint egy házkutatás után arra panaszkodott a férjének, hogy „Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit”. Mire Völner közli: Lehet, hogy fogok is.

Tavaly márciusi vallomásában mindenesetre még senkire sem tett terhelő vallomást. Ugyan két másik államtitkárt nevezett meg, aki felelős a végrehajtói kinevezésekért, de jelezte: szerinte ők sem követtek el semmilyen bűncselekményt. 

Völner Pál az rtl.hu által megszerzett 15 oldalas vallomását itt foglaltuk össze

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#nyomozati anyag#ügyészség#völner pál#vádirat#hangfelvétel#ma

Címlapról ajánljuk