Belföld

Völner Pál: Miniszter asszony kedveskedett nekem Pegasus-ügyben

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. január 25. 9:08

Egy ideig „pihentette” az egyik telefonját Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a Pegasus-ügy kirobbanása után – derült ki a Schadl György ellen lefolytatott nyomozás adataiból. A hangfelvételek alapján az expolitikusnak rosszul esett, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter nyilvános is elmondta, hogy Völner Pál felel a titkos megfigyelési engedélyek aláírásáért.

– Völner Pál: Telexet láttad?

– Schadl György: Nem.

– Völner Pál: Miniszter asszony kedveskedett nekem. Pegasus-ügyben.

Ez a párbeszéd 2021 júliusában néhány órával azután zajlott le Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, valamint Schadl György között, hogy Varga Judit a Telexnek elárulta

ki volt az, aki aláírta a megfigyelésekhez szükséges engedélyt az Igazságügyi Minisztériumban.

A Pegasus-botrány néhány nappal azelőtt robbant ki, a Direkt36 cikkéből ugyanis kiderült, hogy ellenzéki politikusokat, üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel. A Telexnek a kormányülésre tartva sikerült megszólaltatnia Varga Judit igazságügyi minisztert, aki azt mondta: „Az Igazságügyi Minisztériumban az engedélyek aláírása ki van szerezve az államtitkár úrra. 

Völner Pál államtitkár úr, aki az engedélyeket megadja vagy éppen megtagadja. 

Az Igazságügyi Minisztérium (…) egyedül a jogszabályok betartásáért, a jogszabályi kellék meglévő tartalmáért felel, nem azért, hogy milyen szakmai tartalom kerül az asztalunkra”.

Varga Judit tehát egyértelműen az államtitkárra tolta a felelősséget, akinek – az rtl.hu által megismert hangfelvételek alapján – ez rosszul is esett.

A Schadl Györggyel folytatott beszélgetés elején bemutatkozott Völner Pál, feltehetően azért, mert a szokásostól eltérő telefonszámon telefonált. A Pegasus-ügy említése után meg is magyarázta miért tett így:

Néha lehet így hívlak, mert pihentetem a másik telefonomat.

Völner Pál és Schadl György egyébként sokáig nem is sejtette, hogy lehallgatják őket, a felvételeken ugyanis – ha nem is teljesen nyíltan, inkább virágnyelven – viszonylag egyértelműen beszélték meg az ügyeiket. A 2021 novemberében történt őrizetbe vétel után – de még a 444.hu-n 2022 januárjában megjelent anyagok előtt – folytak az első olyan beszélgetések, amelyekben már rendszeresen figyelmeztetik egymást, hogy óvatosan beszéljenek.

Schadl György utoljára – legalábbis a kiszivárgott hangfelvételek alapján – november 3-án beszélt telefonon Völner Pállal. Aznap Völner Pál feltehetően lemondott vagy áttett egy másik időpontra egy találkozót, erre Schadl György felhívta őt. Az államtitkár stílusa kicsit eltért a korábbi beszélgetésektől képest, ami fel is tűnt Schadl Györgynek, így rá is kérdezett:

– Baj van?

Völner Pál erre azt mondta:

– Nincs, nincs csak le kellett jönnöm Esztergomba, mert közbejött itt egy dolog. 

Völner Pál jelezte, hogy másnap majd mindent megbeszélnek az egyeztetett találkozón. Két nappal később viszont már a Liszt Ferenc reptéren fogták el a rendőrök az éppen Dubajba készülő Schadl Györgyöt. 

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#völner pál#schadl györgy#korrupció#magyar bírósági végrehajtói kar#nyomozati anyag#ma

Címlapról ajánljuk