Belföld

Schadl György: Úgy tárgyalj vele, mintha a nevemben tennéd, és azonnal 5 kilót ajánljál fel

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 5:32

A végrehajtói kar elnöke nyaralót vett, azonban a túlépítést is megúszta egy ideig. 

Újabb felvételt közölt a Blikk azokból a hanganyagokból, amely a Schadl–Völner-ügyben jutottak a lap birtokába. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint a fideszes Völner Pál, volt igazságügyi államtitkár ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén, Völner Pál pedig legalább 83 millió forint illegális jövedelemhez jutott.

Ahogyan korábban az RTL Híradó is beszámolt róla, van olyan  jutott hangfelvételek, amelyen Varga Judit igazságügyi miniszter neve is elhangzik:


Ahogyan szerdán beszámoltunk róla, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár egy ideig „pihentette” az egyik telefonját a Pegazus-ügy kirobbanása után. A hangfelvételek alapján az expolitikusnak rosszul esett, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter nyilvános is elmondta, hogy Völner Pál felel a titkos megfigyelési engedélyek aláírásáért.

Völner–Schadl-iratok az rtl.hu-n  

Az rtl.hu birtokába került hanganyagok és dokumentumok alapján beszámoltunk arról, hogy „nem beazonosítható személyi körrel” akart kapcsolatba lépni a börtönből Schadl György, tőlük pedig azt várta a végrehajtói kar elnöke, hogy előmozdítsák az ügyét. A várt segítség elmaradása esetén pedig „60-70 országgyűlési képviselő feldobása” is felmerült.   

Schadl György egy másik beszélgetés során a feleségén keresztül azt üzente valakinek: „nyalogassa körbe a barátaimat, hogy haladjunk az üggyel”.   

Az rtl.hu megszerezte Völner Pál volt igazságügyi államtitkár tavaly márciusi, írásbeli vallomását, aminek alapján arról is beszámoltunk, hogy Völner például megpróbált közbenjárni egy iskola engedélyének megszerzésekor, valamint pályázati pénzhez segített volna egy találmányt is. Utóbbiról azt állította, hogy ha ezt a fejlesztést sikerülne megvalósítani, akkor az egész ország jól járna. 

A Blikk legújabb hangfelvétele az ügy egy másik szálába enged bepillantást: a vádpontok egyike egy jogellenes használatba vételi engedély kiadása Schadlék nyaralója számára. Schadl nyaralót vett magának és feleségének, és alaposan átalakították azt. A felújítás lassan haladt, minden egyre drágább lett. Schadl György az egyik rögzített telefonbeszélgetésben aggodalmát fejezte ki a kivitelezőnek (L.) az elszálló árak miatt.

Schadl: „Arra lennék kíváncsi, hogy nagyjából hol lesz a vég. Mondom, 89-nél járunk most.”

L.: „Hát, figyelj, úgy gondolom, hogy amit először beszéltünk, annyi biztosan rá fog menni.”

Schadl: „Én értem. Először 80-100 millióról volt szó.”

L.: „Én mindig is 120-at mondtam.”

Schadl: „A télikerttel együtt.”

A lap szerint P.B. jelezte, hogy a túlépítés miatt nem engedik majd az épületet használatba venni. Schadl György a kivitelezővel, L.-lel is átbeszélte a dolgokat.

L.: „Az a baja, hogy a teraszt gyakorlatilag a ház tartja. Nem négy lábon áll, hanem kettőn… Ez nem önálló pergola, hanem egy terasztető. Ez az épülethez tartozik. Nekünk építményt kell csinálni.”

Schadl.: „Kijönnek, négy lábon lévő valami kis sz.r fogja tartani a teraszt. Az kerüljön fel a térképre. Aztán hogy azt később beépítem vagy nem, az az én dolgom.”

Hogy P. B. hozzáállása megváltozzon, a végrehajtói kar elnöke – ahogy egy barátjának (X.) jelezte – mindent hajlandó volt bevetni. Amikor egy bizonyos B. bácsi megjelent, a hangfelvétel szerint Schadl azt mondta: 

Ne idegesíts már! Akkor menj oda légy szíves! Figyelj csak, úgy tárgyalj vele, mintha a nevemben tennéd, és azonnal 5 kilót ajánljál fel azzal, hogy ezt szeretnénk, és ebbe az irányba terelgesd, jó?… Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot.

Schadl megkapta a használatba vételi engedélyt, P. B.-t  azonban kirúgták a munkahelyéről. Majd vádlott lett a büntetőeljárásban.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#végrehajtó#völner pál#építkezés

Címlapról ajánljuk