Belföld

Pintér Sándor a tanároknak: Én is gyakran dolgozom 22 órát egy hétvégén

Mohos MátéMohos MátéZalavári NoémiZalavári Noémi

2022. december 16. 16:56

Pénteken a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel egyeztetett a belügyminiszter, aki a helyzetről azt mondta: „Tarthatatlan, elfogadom. És mit csináljunk?”

„A problémafelvetést hallottuk. Azt is hallottam tizenegyszer, hogy tarthatatlan az állapot. 

Tarthatatlan, elfogadom. És mit csináljunk? 

Azon kívül, hogy sajnálkozunk hogy tarthatatlan az állapot, azzal nem megyünk előbbre. Szeretném tudni, hogyan haladjon” – ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter a tanárok szakszervezeteivel történt pénteki egyeztetésen az rtl.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján.

Az oktatási kérdőív eredményeit felidézve így fogalmazott: „Mindenhol a bérezés volt a legfontosabb, száz százalék ért egyet azzal, hogy a tanárok jelenlegi bérezése nem megfelelő.”

Az rtl.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján Pintér, akit skandáló tanárok fogadtak az egyeztetésen, hozzátette: 

Egyetértek vele. Annak érdekében, hogy ez bekövetkezzen, megfelelő erőfeszítéseket is teszek. Ha közösen egy irányba megyünk, akkor biztos, hogy eredményesebb lesz a tevékenységünk.

 – mondta. Kiemelte, hogy a szülőkkel való konzultációból kiderült, hogy a gyerekek több mint 50 százaléka szeret iskolába járni. „Gratulálok, ez az önök érdeme” – mondta a tanároknak.

Azt is elmondta: „Nyilván nem fogjuk tudni pontosan meghatározni, melyik gyereknek mennyi idő kell a házi feladat megírására az adott iskolában, amit a szülei néztek ki neki, hogy előrejusson a világban, csak épp a tehetsége nincsen meg hozzá.” Felidézte: a szülők 24 százaléka válaszolt igennel arra, hogy jár-e a gyereke magántanárhoz, 27 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre. „Miért nem válaszolt? Hát mert jár neki a gyereke. Én legalábbis rendőrként ezt a következtetést vonnám le.”

A szülők 29 százaléka támogatja, hogy a diákokat bevonják a demonstrációkba, 31 százaléka nem. A kérdés úgy hangzott, hogy „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérrendezésükkel kapcsolatos demonstrációba?” Erre egy pedagógus korábban azt írta, hogy „jóérzésű szülő nem tölti ki, mert nincs jó válasz”.

Egy eredményt értek el a mai napon a belügyminiszter szerint: kiadják azt a kormányrendelet, ami a kormány által megígért és elfogadott 10 százalékos béremelésről rendelkezik.

Az EU-s forrásokról azt mondta: „Én nem ígérgetek, én soha nem ígérek semmit, ezt betartom”. Éppen ezért addig nem kíván a pénz elosztásáról beszélni, amíg az „a számlánkon nem lesz”. Megjegyezte a hétvégi munkával kapcsolatban, hogy ő is dolgozik gyakran 22 órát egy hétvégén, mire az összegyűlt tanárok némi hangzavarral jelezték, hogy náluk is hasonló a helyzet.

Nyitókép: MTI / EPA / Martin Divisek

#Belföld#pintér sándor#egyeztetés#pdsz#tanárok#tüntetés#tiltakozás

Címlapról ajánljuk