Belföld

Kedden szavaz a parlament a szociális törvény módosításáról, a civilek tiltakozást hirdettek

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 14:41

A salátatörvény minden bizonnyal át fog menni a kormánypárti többségű országházon.

Jövő kedden szavaz a szociális törvény módosítását tartalmazó salátajavaslatról a parlament. A rendelkezés minimálissá teszi az állam felelősségét a rászorulókról való gondoskodásban, ezért 33 civil szervezet közleményben jelentette be, hogy tiltakozást szerveznek a parlament elé, írja a Telex.

Ez volt az a törvény, amelynek vitáját 22 óráig obstruálta több ellenzéki képviselő, köztük Ungár Péter és Jámbor András. A javasolt módosítás miatt az LMP október végén az Alkotmánybírósághoz fordult. A keddi tiltakozás részleteit hétfőn osztják meg a civilek.

A törvényjavaslat bejelentése előtt  Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára arról beszélt: „Régi vita zárult le, ami arról szólt, honnan közelítsük meg a szociális gondoskodás folyamatát. A kommunizmus öröksége volt még az a szemléletmód, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg, ez persze álságos és tarthatatlan volt. Ha viszont gondoskodásról beszélünk, az ott kezdődik, hogy a szociális problémát oldja meg az egyén és a család, ha erre nem képesek, segítsen a helyi közösség, és csak ez után lépjen be az önkormányzat, vagy az állam”.

A törvényt még az utolsó pillanatban írta át a Fidesz, hogy csökkentse az egyházak felelősségét is. Korábban Székely János megyéspüspök is bírálta a javaslatot. Az RTL Híradó arról számolt be: Orbán Viktor kikérte magának, hogy a törvény „azt szabályozná, hogyan döglenek meg honfitársaink”.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#szociális törvény#vita#parlament#civil szervezet#tiltakozás

Címlapról ajánljuk