Belföld

Az utolsó pillanatban átírta a Fidesz a szociális törvényt

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 18:47

Enyhítették az egyházak felelősségét.

Egy nappal a bizottsági ülés előtt, 5 nappal a végszavazás előtt lényegében újraírta a Fidesz azt a salátatörvényt, amelyben a szociális törvény módosítása is szerepel – közölte Facebook-oldalán Jámbor András. 

A képviselő felidézte: két hete 22 órát vitáztak arról a törvényről, amit most egy nappal a bizottsági ülés előtt teljesen átírtak, és új tartalommal is megtöltöttek. „65 oldalban módosították. 21 órával az ülés előtt.”


Az eredeti változatban az szerepelt, hogy „az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése”. Ha így sem garantálható az egyén szociális biztonsága, a javaslat szerint akkor jött volna képbe az állam – emlékeztet a 444

Az újabb változatban az egyén, a hozzátartozók és az önkormányzat után már nem a karitatív szervezetek következnek, hanem rögtön az állam. Ezután írták bele egy újabb pontba, hogy az állam és az önkormányzatok együttműködnek egyházi és civil szervezetekkel.

Szintén új elem, hogy az állam dolga kialakítani a szociális intézményrendszer kereteit. 

Pontosították azt is, hogy az emberek olyan sorrendben felelősek hozzátartozóik szociális biztonságáért, ahogy a rokontartás szabályai szerint követik egymást. Vagyis az egyenes ági rokonok vannak első helyen, és a közelebbi rokonok megelőzik a távolabbiakat.

Az eredeti törvényjavaslatról szóló híradós anyagunk ide kattintva elérhető:

Nyitókép: RTL

#Belföld#szociális törvény#fidesz#törvény#salátatörvény#Jámbor András

Címlapról ajánljuk