Belföld

Lex megdöglesz: az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a szociális törvény miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 30. 13:19

A párt szerint a kormány azt üzeni: nem tud és nem is akar segíteni a rászorulókon a jelenlegi helyzetben.

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a szociális törvény javasolt módosítása miatt, jelentette be a párt képviselője vasárnapi, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint. 

Bakos Bernadett úgy fogalmazott, a kormány az indítvánnyal azt mondja ki, hogy a saját szociális biztonságáért elsősorban az egyén a felelős, utána következik a családja, aztán az önkormányzatok, majd a civil szervezetek és csak legvégül az állam. A kabinet ezzel azt üzeni, hogy nem tud és nem is akar segíteni a rászorulókon a jelenlegi helyzetben, egy szociális és energiaválság idején, figyelmeztetett a politikus. Az LMP elvi szinten sem ért egyet azzal, hogy a kormány folyamatosan a rászorulókat hibáztatja a helyzetük miatt, és a saját felelősségét vagy a társadalmi struktúra hatását eltagadja, mondta a képviselő.


Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Pintér Sándor Belügyminisztériuma benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átírja a szociális törvény 1993 óta változatlan elejét: ez még az állam és az önkormányzat felelősségeként határozta meg a szociális ellátás biztosítását az egyéni felelősséggel egy szinten. Az új verzió viszont rangsorolja, hogy kinek mekkora felelőssége van a szociális ellátás terén – és a sorban csak az utolsó az állam.

 Íme az új szöveg:

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

(3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.”

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy az LMP és a Párbeszéd 22 órán át kitartottak a törvény vitáján:


A 24.hu korábbi beszámolója szerint a vitában Szabó Tímea, a párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy ez a javaslat arról szól, hogy

aki szegény, az dögöljön meg, ez a lex megdöglesz.

A politikus hozzátette: akkor nyújt be kormány egy csaknem 200 oldalas törvényjavaslatot társadalmi egyeztetés nélkül, amikor éppen az ígérgeti az EU-nak, hogy minden törvényt társadalmi egyeztetésre bocsát. Szerinte emberek milliói fognak szegénysorba kerülni a Fidesz-KDNP kormányzása.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#lmp#alkotmánybíróság#szociális törvény

Címlapról ajánljuk