Belföld

Hétfőtől kezdi az aláírásgyűjtést az LMP a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen

rtl.hurtl.hu

2023. február 12. 17:40

Népszavazást akar a párt.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a tiltakozások ellenére három éven belül megépüljön a debreceni akkumulátorgyár, mondta Hohn Krisztina, a párt szakszóvivője az MTI szerint. Az LMP hétfőn kezdi az aláírásgyűjtést a gyár ellen.

Emlékeztetett: szombaton érkezett hír arról, hogy a CATL kínai akkumulátorgyártó cég szerint a debreceni gyár első létesítményei három éven belül elkészülnek. „Az LMP elképesztőnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy ekkora tiltakozás ellenére a fejünk felett áttolják ezt a létesítményt (...), holott láthatják, hogy határozottan tiltakoznak a helyiek a gyár megépítése ellen”.

Várják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság átengedje a népszavazási kérésüket, és így a debreceniek kinyilváníthassák, hogy nem akarnak akkumulátorgyárat. Elvárják továbbá a Fidesztől, hogy részt vegyen az LMP által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapon, és magyarázatot adjon, „miért árulják ki hazánkat a kínai és a koreai multiknak”.

A kérdésük így szól: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

„Ez a gyár nem készülhet el semmikor, sem most, sem három éven belül, sem azt követően” – mondta. Az LMP ezért indította el a párt honlapján online vagy a köztereken, aktivistáinál is aláírható petícióját, amelyhez várja a lakosság csatlakozását.

Ahhoz, hogy az országos népszavazást biztosan kiírják 200 ezer aláírást kell gyűjtenie a pártnak. 100 ezer összegyűjtött aláírás esetén az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást. A legutóbbi, a gyár ellen szervezett tüntetésről az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#lmp#debrecen#akkumulátorgyár#aláírás#népszavazás

Címlapról ajánljuk