Belföld

Megszólalt a kínai akkumulátorgyár: három éven belül kezdenek

rtl.hurtl.hu

2023. február 11. 12:54

Azt írták: projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot.

Geopolitikai és gazdasági okok miatt választották Magyarországot – ezt írta a kínai CATL akkumulátorgyár az Indexnek. Szerintük a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és számos munkahelyet teremt. A lapot arról is tájékoztatták, hogy az akkumulátorgyár kapacitása eléri majd a 100 gigawattórát, miközben Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása jelenleg csak 40 gigawattóra.

Az Index beszámolója szerint az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek.

Azt is írták:

A gyáraink világszerte jelenleg is normálisan, minden szabálynak megfelelően működnek. Ez azt bizonyítja, távolról sem vagyunk környezetrombolók. Sőt, éppen ellenkezőleg: hozzájárulunk a helyi közösségek fenntartható fejlődéséhez.

A kritikákra reagálva közölték, hogy olyan technológiával dolgoznak, amivel nem várható talaj- és talajvízszennyezés, és egészségkárosító levegőterhelésre sem számítanak. A vállalat az Indexszel azt is hozzátette, hogy világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel, és mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak. Külön kiemelték, hogy „az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást”.

Folyamatos tiltakozások

Korábban több százan tüntettek a debreceni akkumulátorgyár ellen. A Debreceni Civil Fórum Egyesülete pedig pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, a gyár üvegházhatású gázkibocsátása óriási lenne. Szerintük évente több mint félmillió tonna lehet, aminek a semlegesítése szinte lehetetlen. A január végén tartott közmeghallgatás hangos ordibálásba és botrányba fulladt.


Csütörtökön 11 ezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a debreceni városháza illetékesének a 320 milliárd forintos állami támogatást is kapó akkumulátorgyár ellen tiltakozók. A Reggeliben egyikük arról beszélt, nem működő technológia, hogy a tervezett debreceni akkumulátorgyár felhasználja a saját szennyvizét.


Egy másik ellenző nem hisz az olyan zöld átállásban, amit az akkumulátorgyár jelent.


Nyitókép: A CATL németországi gyára – Fotó: Martin Schutt / picture alliance via Getty Images

#Belföld#debrecen#akkumulátorgyár#catl#tiltakozás#reakció

Címlapról ajánljuk